Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Οι αγορές υποτιμούν το ρίσκο του πληθωρισμού

Η Fed μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλο περιθώριο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής όσο ελπίζουν οι αγορές, προειδοποίησε ο Λόρενς Σάμερς.

Σάμερς: Οι αγορές υποτιμούν το ρίσκο του πληθωρισμού
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι επενδυτές πιθανότατα υποτιμούν το ρίσκο του πληθωρισμού. 

«Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα ένα ρίσκο που οι αγορές πιθανότατα υποτιμούν: ότι δεν θα σημειώσουμε τόση πρόοδο στον πληθωρισμό όση ελπίζουν οι επενδυτές και ότι δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλο περιθώριο για να χαλάρωσει η Fed τη νομισματική πολιτική» προειδοποίησε ο Σάμερς σε συνέντευξή του στο Bloomberg. 

Ο ίδιος ανέφερε τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις απεργίες, τη σφιχτή αγορά εργασίας, τα γεωπολιτικά ρίσκα και την άνοδο στις τιμές των κατοκιών ως πιθανές πηγές πληθωριστικών πιέσεων. 

«Μου φαίνεται πρόωρο να κηρύξουμε την επίτευξη της περιβόητης "ομαλής προσγείωσης". Θα έλεγα δίχως αμφιβολία ότι τα πράγματα φαίνονται καλύτερα και ότι είναι πιο πιθανή από ό,τι πριν από έξι ή οχτώ μήνες νωρίτερα. Πάντα έλεγα ότι η "ομαλή προσγείωση" στηρίζεται περισσότερο στην ελπίδα παρά στην πραγματικότητα, αλλά καμιά φορά η ελπίδα μπορεί να κερδίσει την εμπειρία» τόνισε ο Σάμερς. 

Ο καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ υποστήριξε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να επικεντρωθούν περισσότερο στην εθνική ασφάλεια. 

«Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο σε όλες τις πτυχές της εθνικής ασφάλειας» σημείωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v