Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό έξι μηνών η μεταποίηση στην Κίνα

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συνεχίζει να δείχνει σημάδια αδυναμίας. Τρίτη διαδοχική συρρίκνωση του δείκτη μεταποίησης τον Δεκέμβριο. Στο επίκεντρο τα μέτρα στήριξης.

Σε χαμηλό έξι μηνών η μεταποίηση στην Κίνα

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο και αποδυναμώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, συσκοτίζοντας τις προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει τους τελευταίους μήνες σειρά μέτρων για να στηρίξει την αδύναμη ανάκαμψη μετά την πανδημία, η οποία βρίσκεται αντίθετους ανέμους από τη σοβαρή ύφεση στο real estate, το αυξανόμενο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ήπια παγκόσμια ζήτηση. 

Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν έχει κατορθώσει ακόμα να ανεβάσει ταχύτητα. 

Ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 49 μονάδες τον Δεκέμβριο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων έξι μηνών

Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για διαμόρφωση του δείκτη στις 49,5 μονάδες.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα στήριξης, διαφορετικά η τάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα συνεχιστεί», δήλωσε στο Reuters ο Νίε Βεν, οικονομολόγος στη Hwabao Trust. Ο Νίε αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια και τους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) των τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες.

«Η πτώση των τιμών επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη των εταιρειών και επηρέασε περαιτέρω την απασχόληση και τα εισοδήματα των ανθρώπων. Μπορεί να δούμε έναν φαύλο κύκλο» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v