Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποναμάς άνω των $100 δισ. από τις πέντε μεγάλες πετρελαϊκές

«Χρυσώνουν» τους μετόχους οι BP, Shell, Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies για το 2023. Διανομές ρεκόρ παρά την πτώση των κερδών σε σχέση με το 2022.

Μποναμάς άνω των $100 δισ. από τις πέντε μεγάλες πετρελαϊκές

Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο αναμένεται να ανταμείψουν τους επενδυτές τους με πληρωμές ρεκόρ άνω των 100 δισ. δολαρίων για το 2023.

Οι BP, Shell, Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies είχαν μοιράσει στους μετόχους με πληρωμές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών αξίας 104 δισ. δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

Το 2022 ήταν μια χρονιά με κέρδη ρεκόρ για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, προκαλώντας άνοδο της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει η Guardian, οι οικονομικοί αναλυτές της IEEFA ανέφεραν ότι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί είναι πιθανό να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά φέτος στους μετόχους παρά τις ασθενέστερες τιμές στην αγορά εμπορευμάτων που οδηγούν σε χαμηλότερα κέρδη. 

Ο Trey Cowan, αναλυτής στην IEEFA, δήλωσε: «Με τον τρέχοντα ρυθμό διανομών μέσω εξαγορών μετοχών και μερισμάτων, αυτές οι πέντε μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να σημειώσουν ρεκόρ διανομών στους μετόχους το 2023, ξεπερνώντας τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν κατά το 2022»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v