Χτύπημα Ισραήλ στη Βηρυτό, σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Νεκρός ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς από την ισραηλινή επίθεση σε νότιο προάστιο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση της κρίσης.

Χτύπημα Ισραήλ στη Βηρυτό, σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Ισραηλινό drone χτύπησε γραφείο της Χαμάς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού την Τρίτη, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου.

Τρεις πηγές του Reuters ανέφεραν ότι από την έκρηξη που σημειώθηκε σκοτώθηκε ο Σαλέχ Αλ-Αρούρι, υπαρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο 57χρονος θεωρείται ότι ήταν ο de facto ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.  

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την επίθεση, κάνοντας λόγο για μια «δειλή δολοφονία».

Δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Όπως αναφέρει το επίσημο κανάλι της Χαμάς Al-Aqsa TV σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, ο Σαμίρ Φίντι Άμπου Αμέρ και ο Αζάμ αλ Άκρα Άμπου Αμάρ βρήκαν τον θάνατο από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο Αλ-Αρούρι βοήθησε στο σχεδιασμό της απαγωγής και της δολοφονίας τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο του 2014, ενώ είχε ρόλο και σε πολλές άλλες επιθέσεις. Είχε φυλακιστεί στο Ισραήλ και αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο του 2010 στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων για τον Γκιλάντ Σαλίντ, δεκανέα του Ισραήλ που απήχθη από τη Χαμάς το 2006. Μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αναγκάστηκε να φύγει όταν το Ισραήλ σύσφιξε τους δεσμούς με την Τουρκία.

Αφού πέρασε ένα διάστημα στη Συρία, ο Αλ-Αρούρι μετακόμισε τελικά στη Βηρυτό.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ότι το drone χτύπησε τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας στη γειτονιά Νταχιγιέ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου στη Μέση Ανατολή που το Ισραήλ «χτυπά» την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Σε συνέντευξη τύπου τον Σεπτέμβριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έδωσε εντολή στη Μοσάντ να δράσει κατά των ηγετών της Χαμάς «όπου και αν βρίσκονται».

O πρωθυπουργός του Λίβανου, Νατζίμπ Μικάτι, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση ως ένα «νέο ισραηλινό έγκλημα που έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης» με το Ισραήλ.

To Ιράν ανακοίνωσε ότι η επίθεση θα εντείνει την αντίσταση κατά του Ισραήλ. «Το αίμα των μαρτύρων θα πυροδοτήσει αναμφίβολα ένα ακόμα κύμα αντίστασης και θα αποτελέσει κίνητρο για μάχη κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και σε όσους αναζητούν την ελευθερία ανά τον κόσμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v