Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πληθωρισμό 65% αποχαιρέτησε το 2023 η Τουρκία

Κοντά στις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας κινήθηκε ο πληθωρισμός, κάτι σπάνιο για τη γειτονική χώρα. Οι μεγάλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού δημιουργούν προϋποθέσεις για νέα άνοδο.

Με πληθωρισμό 65% αποχαιρέτησε το 2023 η Τουρκία

Ο τουρκικός πληθωρισμός ήταν μικρότερος από την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας, κλείνοντας το έτος με μια άνοδο που τον κρατά σε τροχιά επιτάχυνσης πέραν του 70% μέχρι τον Μάιο, καθώς εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι.

Η ετήσια αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στο 64,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, σε σύγκριση με 62% τον προηγούμενο μήνα και ελαφρώς πιο αργή από το αναμενόμενο. Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση.

Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προοπτικές που καταρτίστηκαν από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση, κάτι σπάνιο σε μια χώρα όπου οι επίσημες προβλέψεις έχουν συχνά αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες, σημειώνει το Bloomberg. Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον επίσημο κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 50%, όμως, δημιουργεί κίνδυνο για ταχύτερες αυξήσεις των τιμών από ό,τι υπονοείται από την αναμενόμενη πορεία πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας.

Οι τιμές βρίσκονται σε τροχιά που η κεντρική τράπεζα είπε ότι εξακολουθεί να δικαιολογεί περαιτέρω νομισματική σύσφιξη μετά από επτά διαδοχικές αυξήσεις που ανέβασαν τα επιτόκια κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός τελειώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο 65%.

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της νομισματικής αρχής δεν προβλέπει επιβράδυνση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα τελειώσει το 2024 στο 36% — ποσοστό επταπλάσιο από τον επίσημο στόχο. Η κυβερνήτης Hafize Gaye Erkan θα παρουσιάσει νέες εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v