Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Τα επιτόκια μπορεί να μείνουν ψηλά για κάποιο διάστημα

Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό αλλά και ανησυχία για το αβέβαιο outlook επικράτησε στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο. Φόβοι για πλήγμα στην οικονομία από μια υπερβολικά σφιχτή πολιτική. Παραμένουν στο τραπέζι οι αυξήσεις επιτοκίων.

Fed: Τα επιτόκια μπορεί να μείνουν ψηλά για κάποιο διάστημα

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, με τα ρίσκα ανόδου των τιμών να έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. 

Την ίδια στιγμή καταγράφτηκε ανησυχία για τη ζημία που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία μια υπερβολικά σφιχτή νομισματική πολιτική. 

Ως εκ τούτου, σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ώς το τέλος του 2024 τα επιτόκια θα ήταν κατάλληλο να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο, με «κάποιους αξιωματούχους» να εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το πόσο καιρό θα πρέπει να διατηρηθεί η εξαιρετικά σφιχτή νομισματική πολιτική δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί στη μείωση του πληθωρισμού. 

Ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων ανέφεραν ότι πιστεύουν ότι η Fed πλησιάζει σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε κάποιον από τους δύο στόχους της, τη μείωση του πληθωρισμού και την πλήρη απασχόληση.

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση υπογράμμισαν την πτώση του πληθωρισμού κατά το 2023, επισημαίνοντας ειδικότερα την πρόσφατη υποχώρηση στην εξαμηνιαία μέτρηση του πληθωρισμού» σημειώνεται σύμφωνα με το Reuters στα πρακτικά. 

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι το outlook της οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, το οποίο καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων. 

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση υπογράμμισαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σε συσταλτικά επίπεδα για κάποιο διάστημα μέχρι ο πληθωρισμός να βρίσκεται ξεκάθαρα σε πτωτική τροχιά προς τον στόχο του 2%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v