Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγικό και Σύμφωνο Σταθερότητας στον απολογισμό Μελόνι

Αφού εξήγησε την άρνηση του κοινοβουλίου να επικυρώσει την μεταρρύθμιση του ESM, η πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι θεωρεί "καλύτερο από το προηγούμενο" το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης. Συνέντευξη Τύπου για τον ετήσιο κυβερνητικό απολογισμό.

Προσφυγικό και Σύμφωνο Σταθερότητας στον απολογισμό Μελόνι

Μετά από δυο αναβολές η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παραχώρησε σήμερα την καθιερωμένη συνέντευξη για τον πολιτικό απολογισμό της χρονιάς που αφήσαμε πίσω μας. Στα κύρια σημεία των απαντήσεών της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησής της είναι να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, για να καταφέρει να μην αυξήσει τους φόρους.

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, η Μελόνι τόνισε ότι «δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα βάλει υποψηφιότητα» και ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσει ενδεχομένως στην προεκλογική εκστρατεία».

Όσο για την στήριξη μιας νέας «πλειοψηφίας Ούρσουλα», η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται ποτέ να συμμαχήσει με την αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο. Σχετικά όμως με την υπερψήφιση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποσαφήνισε ότι, λόγω και της υπόδειξης των διαφόρων επιτρόπων από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι θετική.

"Καλύτερο από το προηγούμενο" το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Με αναφορά στην άρνηση του ιταλικού κοινοβουλίου να επικυρώσει την μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι στην ιταλική βουλή και γερουσία δεν υπήρξε ποτέ σχετική πλειοψηφία και ότι «ελπίζει η αρνητική αυτή ψήφος να αποτελέσει ευκαιρία για την μετατροπή του Μηχανισμού σε κάτι αποτελεσματικότερο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογράμμισε ότι «θεωρεί πως είναι καλύτερο από το προηγούμενο, διότι υπάρχει ένας σοβαρός μηχανισμός που αφορά όλες τις χώρες και τον μηχανισμό ανακατανομής και προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις στην χώρα της».

Η Τζόρτζια Μελόνι πάντως επανέλαβε ότι κατά την άποψή της, η προτεραιότητα είναι άλλη, δηλαδή «η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην πηγή του» με νέες, στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας, αρχίζοντας από τις χώρες της Αφρικής. Επιπλέον παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει προεκλογικά, δηλαδή την μείωση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, τέλος, αρνήθηκε ότι στο κόμμα της, Αδέλφια της Ιταλίας, υπάρχει «οικογενειοκρατία», λόγω του ότι η αδελφή της, Αριάνα, έχει αναλάβει επιτελική θέση και του ότι ο γαμπρός της, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, είναι υπουργός Γεωργίας.

«Οι κύριοι στόχοι μας για φέτος είναι να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και της γραφειοκρατίας», ολοκλήρωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v