Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Tui εξετάζει διαγραφή από το χρηματιστήριο του Λονδίνου

O μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας στην Ευρώπη δέχεται πιέσεις από μετόχους που προτείνουν παραμονή μόνο στην αγορά της Φρανκφούρτης και εκφράζουν προβληματισμό για το εάν η τρέχουσα δομή της είναι «βέλτιστη και συμφέρουσα». Αλμα 10% της μετοχής.

Η Tui εξετάζει διαγραφή από το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η Tui εξετάζει το ενδεχόμενο διαγραφής από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε ένα ακόμα πλήγμα για τη χρηματιστηριακή αγορά της Βρετανίας.

Η εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, δήλωσε ότι πρόσφατα μέτοχοι εκφράζουν προβληματισμό για το εάν η τρέχουσα δομή της είναι «βέλτιστη και συμφέρουσα».

Ενώ ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας της Ευρώπης η Tui έχει διπλή στα δυο χρηματιστήρια από το 2014, αποκάλυψε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια μεγάλο μέρος του όγκου συναλλαγών των μετοχών της έχει μεταναστεύσει από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη.

Τα πιθανά οφέλη από τη μετάβαση σε ένα χρηματιστήριο θα μπορούσε να είναι μια πιο περίοπτη θέση στους δείκτες στη Φρανκφούρτη και εξοικονόμηση κόστους, σύμφωνα με την εταιρεία. Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε πάντως την έγκριση του 75% των μετόχων.

Οι εισαγωγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένουν σε ύφεση, μεταδίδουν οι Financial Times. H βρετανική αγορά υποφέρει από μια σταθερή ροή εταιρειών που επιλέγουν να εισαχθούν στη Νέα Υόρκη ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλάζουν επιλογή με εισαγωγή στη Wall Street αναζητώντας υψηλές αποτιμήσεις και βαθύτερες δεξαμενές για άντληση κεφαλαίων.

«Με κεφαλαιοποίηση περίπου 3,5 δισ. ευρώ, η διπλή παρουσία στο χρηματιστήριο δεν έχει νόημα για την Tui», είπε ο Hansjörg Pack, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της DWS, επισημαίνοντας το κόστος δύο εισαγωγών και τη διάσπαση της ρευστότητας. Η DWS έχει μερίδιο 3%στην Tui.

Ο Tui είπε ότι ένα άλλο πλεονέκτημα μιας πιθανής αλλαγής στο χρηματιστήριο μπορεί να είναι τα «δυνητικά οφέλη για τις απαιτήσεις ιδιοκτησίας και ελέγχου αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ανήκουν και να ελέγχονται από οντότητες της ΕΕ για να επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στην ενιαία αγορά αερομεταφορών.

Ωστόσο, ο Sebastian Ebel, διευθύνων σύμβουλος της Tui, τόνισε ότι δεν υπάρχει «πολιτικό υπόβαθρο» στην αναθεώρηση. «Απλώς θα μπορούσε να κάνει τη δομή ευκολότερη», είπε, προσθέτοντας ότι η αγορά των Βρετανών τουριστών «είναι η πιο σημαντική αγορά για εμάς και επομένως εστιάζουμε πλήρως σε βελτιώσεις των δραστηριοτήτων μας εδώ».

Ο όμιλος αναμένει τα έσοδα να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10% το 2024 από 20,7 δισ. ευρώ που ήταν στο 12μηνο στο τέλος Σεπτεμβρίου και τα EBITDA να ενισχυθούν τουλάχιστον 25% το επόμενο έτος, από 977 εκατ. ευρώ φέτος.

Οι μετοχές της Tui - τόσο αυτές που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο όσο και στη Φρανκφούρτη - αυξήθηκαν περισσότερο από 10% την Τετάρτη. 

Πρόταση διαγραφής από το χρηματιστήριο του Λονδίνου θα μπορούσε να υποβληθεί στην ετήσια γενική συνέλευση τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v