Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 216.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο

Αναπάντεχη άνοδο κατέγραψε η απασχόληση υπονομεύοντας τις προοπτικές μείωσης επιτοκίων από τη Fed. Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 4,1% σε σχέση με πέρυσι σε ετήσια βάση. Στο 62,5% το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό.

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 216.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές τον Δεκέμβριο, ενώ η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 216.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο από 199.000 τον Νοέμβριο και 173.000 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στις 170.000 για τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί οριακά στο 3,8%. 

H καλύτερη του αναμενομένου μέτρηση για την απασχόληση λειτουργεί αρνητικά όσον αφορά τις προοπτικές μείωσης επιτοκίων από τη Fed, καθώς καταδεικνύει ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική και καθιστά λιγότερο επιτακτική τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να επικεντρωθεί στον στόχο της σταθερότητας των τιμών χωρίς να ανησυχεί ότι αμελεί τον στόχο της πλήρους απασχόλησης. 

Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 4,1% σε σχέση με πέρυσι σε ετήσια βάση, μια άνοδος οριακά μεγαλύτερη με αυτήν του Νοεμβρίου. Σε μηνιαία βάση το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι μηνιαίας ανόδου επίσης 0,4% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο στο 62,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v