Αργεντινή: H κυβέρνηση Μιλέι προτείνει ανταλλαγή ομολόγων $71 δισ.

Τη μεγαλύτερη ανταλλαγή ομολόγων στην ιστορία της Αργεντινής ετοιμάζει η κυβέρνηση Μιλέι, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Αργεντινή: H κυβέρνηση Μιλέι προτείνει ανταλλαγή ομολόγων $71 δισ.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι πρότεινε μια ανταλλαγή χρέους η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 71 δισ. δολάρια, με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας μέσω της επιμήκυνσης των λήξεων και τον μηδενισμό του ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο και ο υπουργός Οικονομικών Πάμπλο Κουίρνο ανέφεραν στους εκπροσώπους τοπικών και ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή ότι σχεδιάζουν να εκδώσουν νέα ομόλογα σε πέσο τον Φεβρουάριο για να προβούν σε ανταλλαγή με τα ομόλογα που λήγουν το 2024, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του Bloomberg. 

Aν το σχέδιο προχωρήσει θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακύλιση εγχώριου χρέους στην ιστορία της Αργεντινής.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι όροι της πρότασης ενδέχεται να αλλάξουν.

Η παράλληλη συναλλαγματική ισοτιμία της Αργεντινής αποδυναμώθηκε την Παρασκευή για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση στα 1.133 πέσος ανά δολάριο, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Οι πληρωμές του χρέους του Υπουργείου Οικονομικών της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα για φέτος υπολογίζονται σε 57,5 τρισ. πέσος (71 δισ. δολάρια με την επίσημη ισοτιμία), σύμφωνα με την τοπική χρηματιστηριακή εταιρεία GMA Capital. 

Ο Μιλέι επιχειρεί να εφαρμόσει θεραπεία σοκ στην οικονομία, προωθώντας μέτρα όπως η υποτίμηση του πέσο κατά 54%, η μαζική απορρύθμιση της αγοράς και οι βαθιές περικοπές δαπανών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v