Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα διαφθοράς στον κινεζικό στρατό, πύραυλοι με... νερό αντί καυσίμων

Μαζικές εκκαθαρίσεις στην ιεραρχία προκάλεσε η αποκάλυψη εκτεταμένης διαφθοράς, ικανής να πλήξει τη δυνατότητα διεξαγωγής πολέμου. Οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Κύμα διαφθοράς στον κινεζικό στρατό, πύραυλοι με... νερό αντί καυσίμων

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η σαρωτική εκκαθάριση στρατιωτικών αξιωματούχων στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήρθε αφού αποκαλύφθηκε ότι η εκτεταμένη διαφθορά υπονόμευσε τις προσπάθειές του να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις και έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να διεξάγει έναν πόλεμο, υποστηρίζει το Bloomberg.

Η διαφθορά στο εσωτερικό του τμήματος πυραύλων και σε ολόκληρη την αμυντική βιομηχανική βάση της χώρας είναι τόσο εκτεταμένη που αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν τώρα ότι ο Σι είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτεί την ανάληψη μεγάλης στρατιωτικής δράσης τα επόμενα χρόνια από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά.

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ ανέφεραν πολλά παραδείγματα του αντίκτυπου αυτής της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων γεμάτους με νερό αντί για καύσιμο και αριθμό σιλό πυραύλων στη δυτική Κίνα με συστήματα που δεν λειτουργούν με τρόπο που θα επέτρεπε στους πυραύλους να εκτοξευθούν αποτελεσματικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η διαφθορά εντός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) οδήγησε σε διάβρωση της εμπιστοσύνης στις συνολικές δυνατότητές του, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον τομέα των Πυραύλων, και επίσης καθυστερεί ορισμένες από τις κορυφαίες προτεραιότητες εκσυγχρονισμού του Σι. Τις συνέπειες έχουν υποστεί τουλάχιστον δώδεκα ανώτεροι αξιωματικοί τους τελευταίους έξι μήνες, σε αυτό που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκαθάρισης του στρατού της χώρας στη σύγχρονη ιστορία.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Σι δεν έχει αποδυναμωθεί. Αντίθετα, είπαν, η κίνησή του να εκδιώξει υψηλόβαθμα στελέχη - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προήχθησαν υπό την εποπτεία του - δείχνει ότι η εξουσία του πάνω στο Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει σταθερή.

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα. Στο παρελθόν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ είχαν απογοητευτεί από την αδυναμία των υπηρεσιών πληροφοριών να παράσχουν πληροφορίες για τον στενό κύκλο του Σι, αφού ήρθαν προ εκπλήξεων από αποφάσεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων γρήγορων κινήσεων για την εδραίωση του ελέγχου του Χονγκ Κονγκ και τη στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Ο Σι έχει αφιερώσει δισεκατομμύρια δολάρια στον στόχο του να μετατρέψει τον στρατό σε μια σύγχρονη δύναμη μέχρι το 2027. Κεντρική θέση σε αυτό ήταν η βελτίωση των πυραυλικών ικανοτήτων, στοιχείο που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε εισβολή στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν. Σε μια πιθανή προειδοποίηση για το Πεκίνο, οι πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επηρεαστεί από τη διαφθορά, ένα πρόβλημα που οι ερευνητές της PLA ήδη από το 2014 αποκαλούσαν «τον νούμερο ένα δολοφόνο που βλάπτει την ικανότητα του στρατού να πολεμήσει».

Το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας στις 29 Δεκεμβρίου έδιωξε εννέα στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων πέντε που συνδέονται με τους πυραύλους και τουλάχιστον δύο από το Τμήμα Ανάπτυξης Εξοπλισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον οπλισμό του στρατού. Μέρες νωρίτερα, απομακρύνθηκαν τρία στελέχη από βιομηχανίες κατασκευής πυραύλων. Αυτό το κύμα εκκαθαρίσεων ήρθε μετά την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας της Κίνας, Λι Σανγκφού, τον Οκτώβριο, ο οποίος βρισκόταν στη θέση μόνο για επτά μήνες.

Αυτές είναι μόνο οι κινήσεις που δημοσιοποίησε το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v