Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούτσιτς: Η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν το καλοκαίρι

Προσγειώνει τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ο κεντρικός τραπεζίτης της Κροατίας, Μπόρις Βούτσιτς. Δεν βλέπει ύφεση στην ευρωζώνη.

Βούτσιτς: Η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν το καλοκαίρι

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύσκολα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων πριν το καλοκαίρι, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μπόρις Βούτσιτς. 

Ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σταδιακά χαμηλότερα, οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και αναμένουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της ευρωζώνης, τόνισε ο Κροάτης κεντρικός τραπεζίτης τη Δευτέρα. 

«Δεν μιλάμε για μείωση των επιτοκίων τώρα και πιθανότατα δεν θα το κάνουμε πριν το καλοκαιρί» σημείωσε σε κανάλι της κροατικής τηλεόρασης N1 ΤV. 

Oι επενδυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων τη φετινή χρονιά μετά από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη βουτιά στον πληθωρισμό προς το τέλος του 2023. 

Οι αγορές έχουν μειώσει τελευταία τις εκτιμήσεις για το μέγεθος των μειώσεων επιτοκίων αλλά συνεχίζουν να προβλέπουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης την άνοιξη. 

Μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσδοκίες αυτές, αν και ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η ευρωζώνη πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση. 

«Φαίνεται πώς η Κροατία θα αποφύγει την ύφεση και πιθανότατα και η ευρωζώνη» σημείωσε. «Θα έχουμε μια ήπια επιβράδυνση, χωρίς ύφεση, ενώ θα επιτύχουμε τον στόχο μας για μείωση του πληθωρισμού» πρόσθεσε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v