Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: «Πράσινο φως» Ε.Ε. σε κρατική ενίσχυση €902 εκατ. για εργοστάσιο μπαταριών

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική ενίσχυση της Γερμανίας στη σουηδική Northvolt για να μην «χάσει» την επένδυση από τις ΗΠΑ.

Γερμανία: «Πράσινο φως» Ε.Ε. σε κρατική ενίσχυση €902 εκατ. για εργοστάσιο μπαταριών

Οι Βρυξέλλες ενέκριναν την προσφορά κρατικής ενίσχυσης 902 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών της Northvolt στη Γερμανία, στην πρώτη χρήση του ειδικού μηχανισμού ο οποίος επιτρέπει σε κυβερνήσεις κρατών μελών να παράσχουν περισσότερη χρηματοδότηση σε εταιρείες που έχουν λάβει υψηλότερες επιδοτήσεις σε χώρες εκτός του μπλοκ των 27.

Η σουηδική εταιρεία είχε απειλήσει να ακυρώσει τα σχέδια κατασκευής εργοστασίου στην περιοχή του Χάιντε στη Γερμανία στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, επικαλούμενη τις πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις που είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεσμεύτηκε να προχωρήσει την επένδυση τον Μάιο μετά την απόφαση του Βερολίνου να παράσχει χρηματοδότηση μέσω ενός νέου σχήματος κρατικής ενίσχυσης στην Ε.Ε. το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να «ματσάρει» τις επιδοτήσεις που είναι διαθέσιμες σε χώρες εκτός του μπλοκ αν η επένδυση θεωρείται «στρατηγικής σημασίας».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη γερμανική επιδότηση τη Δευτέρα. «Αυτό το γερμανικό μέτρο των 902 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη ατομική ενίσχυση που εγκρίνεται για να αποτραπεί η απομάκρυνση μιας επένδυσης από την Ευρώπη» δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος  Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v