Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση επενδυτών στις κυβερνήσεις για το βουνό χρεών

Μόνο οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για εκδόσεις ομολόγων 4 τρισ. δολαρίων. Από κοντά Μεγάλη Βρετανία, αναδυόμενες χώρες αλλά και κράτη της Ευρώπης. Κίνδυνος αναταραχής στις αγορές.

Προειδοποίηση επενδυτών στις κυβερνήσεις για το βουνό χρεών

Οι επενδυτές προειδοποιούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, λέγοντας ότι ο υπερβολικός προεκλογικός δανεισμός δημιουργεί κίνδυνο να πυροδοτηθεί αντίδραση στην αγορά ομολόγων.

Η έκδοση κρατικού χρέους στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, με εξαίρεση τα πρώτα στάδια της πανδημίας Covid. Οι αναδυόμενες αγορές πρόκειται να προστεθούν στον κατακλυσμό των πωλήσεων ομολόγων, αφού το δημόσιο χρέος ανέβηκε στο ιστορικό υψηλό του 68,2% του ΑΕΠ πέρυσι, σύμφωνα με το Institute of International Finance.

Τα ελλείμματα είναι «εκτός ελέγχου και η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για να τεθούν υπό έλεγχο», δήλωσε ο Jim Cielinski, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Janus Henderson. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα απασχολήσει σοβαρά τις αγορές «τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, ως κάτι που έχει μεγάλη σημασία».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει ομόλογα περίπου 4 τρισ. δολάρια φέτος, με διάρκεια μεταξύ δύο και 30 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Apollo Global Management, από 3 τρισ. δολάρια πέρυσι και 2,3 τρισ. δολάρια το 2018.

Η «καθαρή έκδοση», η οποία προσαρμόζεται με τις αγορές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και υφιστάμενο χρέος που λήγει, θα είναι 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 12 μηνών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της RBC Capital Markets, το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί. Εκτιμάται δε ότι η «καθαρή έκδοση» το 2024-2025 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας.

Το εύρος του δανεισμού είναι πιθανό να αποσπάσει την προσοχή των αγορών από την πιο τυπική εστίασή τους απέναντι στη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένονται εκλογές φέτος, βρίσκεται επίσης σε τροχιά για το δεύτερο υψηλότερο έτος πωλήσεων χρέους, πίσω μόνο από το 2020, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη για να αυξήσει την προσφορά κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η καθαρή έκδοση των αγορών της BoE αναμένεται να είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Sir Robert Steeman, επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι «σε έναν κόσμο όπου έχουμε χρέος να πουλήσουμε, η χάραξη πολιτικής δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πραγματικότητα της αγοράς».

Στην Ευρώπη, δέκα από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν περίπου 1,2 τρισ. ευρώ χρέους φέτος, περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του NatWest. Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι η καθαρή έκδοση -η οποία περιλαμβάνει τον αντίκτυπο της ποσοτικής σύσφιξης και εξαιρεί την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολόγων- θα αυξηθεί κατά περίπου 18% φέτος, στα 640 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις τρέχουν σε μια χρονιά με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, που ενισχύουν τα κίνητρα ώστε οι πολιτικοί να αυξήσουν τις δαπάνες. Καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για δημοσιονομική συγκράτηση σε όλο το πολιτικό χάσμα, λένε οι επενδυτές.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 6,5% και 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ, μια απότομη αύξηση καθώς ήταν κάτω από 4% το 2022. Οι πληρωμές τόκων προβλέπεται να αυξηθούν από λιγότερο από 3% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% έως το 2028.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v