Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Προς τρίτη διαδοχική ετήσια επιβράδυνση η παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,4% το 2024 έναντι 2,6% την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. Αυξημένα ρίσκα από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Παγκόσμια Τράπεζα: Προς τρίτη διαδοχική ετήσια επιβράδυνση η παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται να καταγράψει τη χειρότερη πενταετία των τελευταίων 30 ετών όσον αφορά την ανάπτυξη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί για τρίτη διαδοχική χρονιά το 2024, υποχωρώντας στο 2,4% από 2,6% το 2023, ανέφερε ο οργανισμός στην τελευταία του έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 2,7% το 2025, αν και η επιτάχυνση κατά την πενταετία θα παραμείνει σχεδόν τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας κάτω από τον μέσο ρυθμό της δεκαετίας του 2010.

Και παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική έναντι των κινδύνων ύφεσης το 2023, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα παρουσιάσουν νέες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, τόνισε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Έχετε έναν πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχετε μια σοβαρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η κλιμάκωση αυτών των συγκρούσεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον πληθωρισμό καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Αϊχάν Κοζέ, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο CNBC.

Η τράπεζα προειδοποίησε ότι χωρίς μια «μείζονα διόρθωση πορείας», η δεκαετία του 2020 θα χαρακτηριστεί ως «μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v