Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ξεπαστρέψει ένας πιθανός πόλεμος στην Ταϊβάν

Θα κοστίσει πάνω από 10 τρισ. δολ. και θα βραχυκυκλώσει τα πάντα, σε όλο τον κόσμο. Το πολύτιμο όπλο των ημιαγωγών της νησιωτικής χώρας και ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης με αφορμή τις προσεχείς εκλογές. Εφιαλτικά σενάρια, οι κινήσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ξεπαστρέψει ένας πιθανός πόλεμος στην Ταϊβάν

Ενας πιθανός πόλεμος για την Ταϊβάν θα είχε κόστος σε αίμα και χρήμα τόσο μεγάλο, που ακόμη και όσοι είναι δυσαρεστημένοι με το status quo έχουν λόγους να μην το διακινδυνεύσουν. Το Bloomberg Economics υπολογίζει ένα τέτοιο τίμημα σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, ίσο με το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ - επισκιάζοντας το πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία του Covid και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το αυξανόμενο οικονομικό και στρατιωτικό βάρος της Κίνας, η αυξανόμενη αίσθηση εθνικής ταυτότητας της Ταϊβάν και οι «ζόρικες» σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον σημαίνουν ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια κρίση. Οι εκλογές της 13ης Ιανουαρίου στην Ταϊβάν παρέχουν ένα επιπλέον πιθανό σημείο ανάφλεξης.

Λίγοι ποντάρουν σε επικείμενη κινεζική εισβολή. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν συγκεντρώνει στρατεύματα στην ακτή. Οι αναφορές για διαφθορά στον στρατό της Κίνας θέτουν αμφιβολίες για την ικανότητα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να διεξαγάγει μια επιτυχημένη εκστρατεία. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εντάσεις μειώθηκαν εν μέρει στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Σι.

Ωστόσο, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τη Γάζα υπενθυμίζουν το πώς οι μακροχρόνιες εντάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ξέσπασμα σύγκρουσης. Άπαντες, από τους επενδυτές της Wall Street μέχρι τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και το σύνολο των επιχειρήσεων που βασίζονται στους υπερπολύτιμους ημιαγωγούς της Ταϊβάν, προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.

Ειδικοί εθνικής ασφάλειας στο Πεντάγωνο, δεξαμενές σκέψης σε ΗΠΑ και Ιαπωνία και παγκόσμιες εταιρείες συμβούλων αξιολογούν σενάρια που ξεκινούν από έναν κινεζικό ναυτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν μέχρι την απόβαση και κατάληψη των απομακρυσμένων νησιών της ή την πλήρους κλίμακας κινεζική εισβολή.

Το Bloomberg Economics έχει διαμορφώσει δύο σενάρια: μια κινεζική εισβολή που παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια τοπική σύγκρουση και έναν αποκλεισμό που αποκόπτει την Ταϊβάν από το διεθνές εμπόριο. Χρησιμοποιείται μια σειρά μοντέλων για την εκτίμηση του αντίκτυπου στο ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα στην προσφορά ημιαγωγών, τη διακοπή της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή, τις κυρώσεις και τους δασμούς, καθώς και τον αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το μεγαλύτερο χτύπημα παγκοσμίως θα προέλθει από τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς. Τα εργοστάσια που παράγουν φορητούς υπολογιστές, tablet και smartphone - όπου τα τσιπ υψηλής τεχνολογίας της Ταϊβάν είναι η αναντικατάστατη «χρυσή βίδα» - θα διακόψουν την παραγωγή. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα δέχονταν επίσης σημαντικό πλήγμα.

Τα εμπόδια στις συναλλαγές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρόσθεταν επιπλέον προβλήματα.

Σε περίπτωση πολέμου, η οικονομία της Ταϊβάν θα αποδεκατιζόταν. Με βάση συγκρίσιμες πρόσφατες συγκρούσεις, το Bloomberg Economics βλέπει πλήγμα 40% στο ΑΕΠ.

Με απενεργοποιημένες τις σχέσεις με μεγάλους εμπορικούς εταίρους και χωρίς πρόσβαση σε προηγμένους ημιαγωγούς, το ΑΕΠ της Κίνας θα δεχόταν πλήγμα 16,7%.

Για τις ΗΠΑ, μακρύτερα από το επίκεντρο, αλλά με πολλά διακυβεύματα - μέσω της εξάρτησης της Apple από την ασιατική αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών, για παράδειγμα - το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 6,7%.

Για τον κόσμο ως σύνολο, το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 10,2%. Περισσότερο θα επηρεαστούν Νότια Κορέα, Ιαπωνία και άλλες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v