Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα αυξήσει τα έσοδα των φορολογικών παραδείσων

Τα μεγαλύτερα οφέλη από το νέο μέτρο θα έχουν οι χώρες που χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικοί κόμβοι», με τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο να αυξάνονται από 14% ώς 34%.

ΟΟΣΑ: Ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα αυξήσει τα έσοδα των φορολογικών παραδείσων

Φορολογικοί παράδεισιοι όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του παγκόσμιου κατώτατου εταιρικού φόρου, ο οποίος θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα από τη φορολόγηση των πολυεθνικών κατά 30%, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ. 

Ο παγκόσμιος κατώτατος εταιρικός φόρος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια σειρά άλλων μεγάλων οικονομιών. Επιβάλλει φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα μεγαλύτερα οφέλη από το νέο μέτρο θα έχουν οι χώρες που χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικοί κόμβοι», με τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο να αυξάνονται από 14% ώς 34%.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ως επενδυτικούς κόμβους τις δικαιοδοσίες όπου οι εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπερνούν το 150% το ΑΕΠ. Σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες όπως οι Βερμούδες, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, οι Παρθένες Νήσοι και η Σιγκαπούρη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v