Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Στο 3,4% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον τελευταίο μήνα του 2023. Πτώση για τον δομικό πληθωρισμό στο 3,9%. Ενισχύθηκαν οι τιμές στην ενέργεια.

HΠΑ: Στο 3,4% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Υψηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,4% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία βάση έναντι ανόδου 3,1% και 0,1% αντίστοιχα τον Νοέμβριο. Η μηνιαία άνοδος κατά 0,3% είναι η μεγαλύτερη των τριών τελευταίων μηνών. 

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 3,2%. 

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 4% τον Νοέμβριο. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τα μέσα το 2021 που ο δομικός πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από το 4%. 

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 3,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κινήθηκε 0,3% υψηλότερα. 

Ανοδικά κινήθηκαν τον Δεκέμβριο οι τιμές στην ενέργεια, κίνηση η οποία εξηγεί εν μέρει τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μέτρηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην ενέργεια ενισχύθηκαν 0,4% και της βενζίνης 0,2%. 

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2,5% το 2024 και στο 2% ώς το 2025. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v