Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική εξωστρέφεια μέσω JP Morgan διεκδικεί η Τουρκία

Ισχυρό «παρών» στη Νέα Υόρκη με στόχο να προωθηθεί η επαναγορά εγχώριων περιουσιακών στοιχείων. Η ορθόδοξη νομισματική πολιτική ήρθε για να μείνει, τονίζει η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας. Πού εδράζονται οι επιφυλάξεις των επενδυτών.

Επενδυτική εξωστρέφεια μέσω JP Morgan διεκδικεί η Τουρκία

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας θα συναντήσουν επενδυτές στη Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας να τους πείσουν να ξαναρχίσουν να αγοράζουν εγχώρια περιουσιακά στοιχεία και ότι μια νέα ορθόδοξη νομισματική στρατηγική ήρθε για να μείνει.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της JP Morgan, είναι η πρώτη για την κεντρική τράπεζα από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανανέωσε το οικονομικό επιτελείο του, μετά την επανεκλογή του τον περασμένο Μάιο. Η αλλαγή πλεύσης ήταν προσπάθεια να περιοριστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός και να αναζωογονηθεί το ξένο ενδιαφέρον μετά από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών που ανάγκασαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις τουρκικές αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος διορίστηκε μαζί με τη διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Ερκάν τον Ιούνιο στο πλαίσιο αυτής της αναπροσαρμογής, θα συμμετάσχει διαδικτυακά. Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει η Ερκάν, αποσκοπεί στην ενστάλαξη περισσότερης εμπιστοσύνης στους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους παραμένουν αβέβαιοι ότι η αλλαγή έχει γερά θεμέλια, γράφει το Bloomberg. Ο Ερντογάν έχει διαφωνήσει εδώ και καιρό με την πολιτική των υψηλών επιτοκίων και έχει απομακρύνει νομισματικούς αξιωματούχους που έκρινε ότι ακολουθούν επιθετική πολιτική.

Επενδυτές επιδοκίμασαν τη νομισματική σύσφιξη της Ερκάν, η οποία ανέβασε το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας στο 42,5%. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις, ενώ η λίρα αποδυναμώθηκε σε 30 ανά δολάριο για πρώτη φορά ενόψει της εκδήλωσης. Αναλυτές της ίδιας της JPMorgan δήλωσαν ότι αναμένουν πως η ισοτιμία θα πέσει σε 36 λίρες/δολ. μέχρι το τέλος του 2024, περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή τους για 34.

Ορισμένοι κανονισμοί της Τουρκίας εξακολουθούν να περιπλέκουν τις προσπάθειες των Ερκάν και Σιμσέκ — που αμφότεροι κατείχαν προηγούμενες θέσεις στη Wall Street. Οι περιορισμοί στην υπεράκτια αγορά λιρών, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τους short sellers, εμποδίζουν την ικανότητα των επενδυτών να προστατεύσουν την έκθεσή τους στην Τουρκία.

Η Τουρκία έχει τώρα τις υψηλότερες αποδόσεις σε εγχώριο νόμισμα μεταξύ των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών, σύμφωνα με το Bloomberg, που παρακολουθεί 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής.

Η Ερκάν είπε ότι ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για την είσοδο στην τουρκική αγορά χρέους, επικαλούμενη σχέδια για ένα πιο μετριοπαθές περιβάλλον επικείμενων πολιτικών.

Οι επενδυτές έχουν αμφιβολίες για το πόσο καιρό θα παραμείνει σε ισχύ μια εκεχειρία μεταξύ Ερντογάν και αγορών. Το 2020 διήρκεσε μόνο τέσσερις μήνες ο διορισμός τεχνοκράτη διοικητή της κεντρικής τράπεζας, μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών.

Υπάρχει εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά όχι στο για πόσο καιρό θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι Σικσέκ και Ερκάν...

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 65% τον Δεκέμβριο και η κεντρική τράπεζα τον βλέπει να αυξάνεται πάνω από το 70% τους επόμενους μήνες. Η συνολική συναίνεση μεταξύ οικονομολόγων είναι ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στο 45% τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας το τέλος του κύκλου σύσφιξης.

Η Ερκάν υποστήριξε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να επικεντρωθούν στον τρέχοντα πληθωρισμό, αλλά στην πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας πως θα επιβραδυνθεί στο 36% μέχρι το τέλος του έτους.

Αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι οι επενδυτές ομολόγων θα πρέπει να περιμένουν είτε να αυξηθούν οι αποδόσεις της λίρας είτε να μειωθούν οι κίνδυνοι πληθωρισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v