Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deal-μαμούθ για επενδύσεις $12,5 δισ. σε υποδομές από την BlackRock

Εξαγοράζει την Global Infrastructure Partners, που διαχειρίζεται 100 δισ. δολάρια, και αναρριχάται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη επενδυτική παρουσία σε ενέργεια, μεταφορές και ψηφιακές υποδομές.

Deal-μαμούθ για επενδύσεις $12,5 δισ. σε υποδομές από την BlackRock

Η BlackRock ήρθε σε συμφωνία για την αγορά της Global Infrastructure Partners του Νιγηριανού τραπεζίτη Αντεμπαϊό Ογκουνλέσι έναντι 12,5 δισ. δολαρίων, κι έτσι η μεγαλύτερη διαχειρίστρια χρημάτων στον κόσμο αναρριχάται στις κορυφαίες επενδυτικές θέσεις όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη παρουσία σε ενέργεια, μεταφορές και ψηφιακές υποδομές.

Η επενδυτική εταιρεία θα καταβάλει 3 δισ. δολάρια μετρητοίς και θα διαθέσει περίπου 12 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 9,5 δισ. δολαρίων, ενώ η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το τρίτο τρίμηνο. Ο Ογκουνλέσι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GIP και πρώην στέλεχος της Credit Suisse, θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο και στην παγκόσμια εκτελεστική επιτροπή της BlackRock, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εξαγορά της GIP, η οποία διαχειρίζεται 100 δισ. δολάρια, αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία εδώ και πάνω από μια δεκαετία για την BlackRock και συνιστά ένα σημαντικό βήμα του CEO Λάρι Φινκ για τη μετατροπή της σε βασικό παράγοντα της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς ιδιωτικών και εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων.

«Η πρωτόγνωρη ανάγκη για νέα υποδομή -ψηφιακή υποδομή, αναβαθμισμένους κόμβους logistics, απανθρακοποίηση και ενεργειακή ασφάλεια- σε συνδυασμό με τα υψηλά κρατικά ελλείμματα σημαίνει ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια θα χρειαστούν όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσαν ο Φινκ και ο πρόεδρος της BlackRock Ρομπ Καπίτο σε σημείωμα προς τους εργαζομένους. «Πρόκειται για έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του κλάδου μας τα επόμενα 10 χρόνια».

Η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά για την εταιρεία μετά την αγορά της Barclays Global Investors το 2009, βάζοντας τη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων σε τροχιά να γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF). Η εξαγορά της GIP συμπίπτει με την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση στα κέρδη τετάρτου τριμήνου, με εισροές που ωθούν τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των πελατών της σε επίπεδα άνω των 10 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Η BlackRock επιδιώκει επίσης να τοποθετηθεί ως one-stop shop για ένα πλήρες φάσμα επενδυτικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από θεσμικούς πελάτες, όπως συνταξιοδοτικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία. 

Το ενεργητικό της εταιρείας σε μη ρευστοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις εκτινάχθηκε περίπου κατά 65% την τριετία έως τον Σεπτέμβριο, ενώ το 2023 αποκτήθηκε η Kreos Capital για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του ιδιωτικού χρέους.

Ο συνδυασμός της GIP με τα περιουσιακά στοιχεία σε υποδομές ύψους 50 δισ. δολαρίων που διαχειριζόταν η BlackRock στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δημιουργήσει μια μονάδα που θα ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, όπως οι Macquarie και Brookfield. Τα τελευταία χρόνια, η BlackRock συμμετείχε σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγωγούς στη Μέση Ανατολή, σ' ένα έργο δέσμευσης άνθρακα στο Τέξας και σε πρότζεκτ δικτύου οπτικής ίνας με την AT&T Inc.

Οι υποδομές αποτελούν αναπτυσσόμενη περιοχή της εναλλακτικής επενδυτικής αγοράς. Η GIP ανήκει στους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως, αναλαμβάνοντας αξιοσημείωτα μερίδια σε μερικά από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια, όπως το Γκάτγουικ του Λονδίνου. Αν και οι επενδύσεις σε υποδομές μπορεί να περιλαμβάνουν συμβατικά έργα όπως δρόμους και γέφυρες, οι επενδυτικοί γίγαντες βλέπουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες επίσης σε έργα ενεργειακής μετάβασης και data centers, που μπορούν να δημιουργήσουν σταθερές αποδόσεις.

Ο 70χρονος Ογκουνλέσι ξεκίνησε την εταιρεία το 2006 με την υποστήριξη της General Electric και της Credit Suisse, με εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο που έχουν παρουσιάσει ετήσια έσοδα άνω των 80 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ο Ογκουνλέσι υπηρετεί επί του παρόντος ως επικεφαλής διευθυντής της Goldman Sachs.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v