Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές Ταϊβάν: Προβάδισμα στον αυτονομιστή Λάι Τσινγκ-Τε

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος, τον οποίο το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει ως «επικίνδυνο αυτονομιστή» προηγείται με 41,6% έναντι 33,2% για τον υποψήφιο που στηρίζει την προσέγγιση με την Κίνα.

Εκλογές Ταϊβάν: Προβάδισμα στον αυτονομιστή Λάι Τσινγκ-Τε

Ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν, ο οποίος αποδοκιμάσθηκε από την Κίνα που τον χαρακτήρισε «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας, έρχεται πρώτος στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τα επίσημα μερικά αποτελέσματα.

Τις πρώτες βραδινές ώρες (τοπική ώρα), ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε (φωτό), του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), συγκέντρωνε το 41,6% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα επίσημα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από το 60% των εκλογικών τμημάτων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο, συγκέντρωνε το 33,2% των ψήφων.

Ο Χου Γιου-ιχ, προεδρικός υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ταϊβάν, του Κουμιντάνγκ, παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές.

Ο Χου συνεχάρη επίσης τον Λάι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Οι κάλπες στην Ταϊβάν

Εκατομμύρια Ταϊβανέζοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ μακρές ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τα περίπου 18.000 εκλογικά τμήματα της νήσου.

Το 2020 η συμμετοχή στις εκλογές είχε φτάσει στο 75% στην νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, χαρίζοντας στην Ταϊβάν τον χαρακτηρισμό προτύπου δημοκρατίας στην Ασία.

Πεκίνο: Είναι επικίνδυνος αυτονομιστής

Κατά την προεκλογική περίοδο, η Κίνα κατήγγειλε επανειλημμένως τον Λάι ως επικίνδυνο αυτονομιστή και απέρριψε τα επανειλημμένα αιτήματά του για συνομιλίες. Ο Λάι δηλώνει ότι δεσμεύεται για την διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και την ενίσχυση της άμυνας της νήσου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εντόπισε ξανά κινεζικά αερόστατα να διασχίζουν το στενό, ένα από τα οποία πέταξε και πάνω από την Ταϊβάν. Το υπουργείο κατήγγειλε το κύμα αερόστατων που αναφέρθηκαν πάνω από τα στενά τον περασμένο μήνα ως ψυχολογικό πόλεμο και απειλή στην ασφάλεια της αεροπορίας.

Εδώ και χρόνια, η Κίνα κλιμακώνει τις πιέσεις, διπλωματικές και στρατιωτικές, στην Ταϊβάν, καθώς επιδιώκει την επανένωση της νήσου με την υπόλοιπη επικράτειά της.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας “ειρηνικής” επανένωσης με τη νήσο, οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας κυβερνώνται βάσει δημοκρατικού συστήματος, αλλά δεν αποκλείει την προσφυγή στη βία αν χρειαστεί.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v