Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγκυρα: «Εξουδετέρωση» 45 Κούρδων μαχητών σε Ιράκ-Συρία

Αντίποινα για τον θάνατο εννέα Τούρκων στρατιωτών. «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία κράτους τρομοκρατών, θα τους εξοντώσουμε διά παντός. Εργολάβος ξένων δυνάμεων το ΡΚΚ», αποφάνθηκε το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Ερντογάν.

Αγκυρα: «Εξουδετέρωση» 45 Κούρδων μαχητών σε Ιράκ-Συρία

Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ «εξουδετερώνοντας» 36 μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και καταστρέφοντας 29 στόχους, μετά τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών χθες Παρασκευή σε μάχη, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας, «εξουδετερώθηκαν» συνολικά 45 «τρομοκράτες», 36 στο βόρειο Ιράκ και εννέα στη βόρεια Συρία.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σημειώνει πως οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν τον όρο «εξουδετέρωση» όταν οι Κούρδοι μαχητές παραδίδονται, σκοτώνονται ή συλλαμβάνονται.

Σε καταχώρισή του στην πλατφόρμα X, το υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις περιφέρειες Χακούρκ, Μετίνα, Γκάρα και Καντίλ του βόρειου Ιράκ. Διευκρίνισε πως οι στόχοι περιλάμβαναν σπηλιές, οχυρά, καταφύγια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν αφού εννέα Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν χθες Παρασκευή, σε συγκρούσεις με το PKK στο βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κράτους τρομοκρατών στα νότια σύνορά της και είναι βασική προτεραιότητά της να εξοντώσει διά παντός την απειλή της τρομοκρατίας απ' όπου κι αν προέρχεται, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γραφείο του στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.  

Στην ανακοίνωση η Τουρκία κατηγορεί την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ ότι λειτουργεί «εργολαβικά» για λογαριασμό ξένων δυνάμεων

«Στο πλαίσιο του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα και των διμερών συμφωνιών, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να εξαλείψουμε οριστικά κάθε τρομοκρατική απειλή, στρατόπεδο, καταφύγιο, σχηματισμό, όπου υπάρχει και ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται από πίσω. Οι αχρείοι αποσχιστές που αναλαμβάνουν την υπεργολαβία των εχθρών της Τουρκίας θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν. Είμαστε αποφασισμένοι να δυσαρεστήσουμε τόσο αυτούς που λειτουργούν ως υποχείρια στις παγίδες που στήνονται για να εμποδίσουν τον στόχο του "Αιώνα της Τουρκίας", όσο και αυτούς που κρατούν τα νήματα».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο αρχηγός της ΜΙΤ και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v