Συρρίκνωση 0,3% για τη γερμανική οικονομία το 2023

Αναμενόμενη η πτώση του ΑΕΠ. Χτύπημα από το ενεργειακό κόστος, τα επιτόκια και την υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό. Πώς γλίτωσε την ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Συρρίκνωση 0,3% για τη γερμανική οικονομία το 2023

Η Γερμανία συνέχισε να αποφεύγει την ύφεση στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης, παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στα τέλη του 2023 και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους συνολικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Ωστόσο, η ανοδική αναθεώρηση του τρίτου τρίμηνου σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέφυγε δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης (και συνεπώς και την τεχνική ύφεση). Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκε σε στάσιμο.

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, οι τρέχοντες πρώιμοι δείκτες δεν δείχνουν γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, αν και οι βασικοί παράγοντες πίεσης της γερμανικής οικονομίας είναι πιθανόν να μειωθούν φέτος.

Η Γερμανία είχε επισημανθεί από τους αναλυτές ως το μόνο σημαντικό ανεπτυγμένο κράτος στον κόσμο που θα αποτύγχανε να καταγράψει οικονομική επέκταση πέρυσι -κυρίως λόγω του μεταποιητικού της τομέα που δέχεται χτύπημα από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, τα αυξημένα επιτόκια και την υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v