Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Εκτινάχθηκε στα €20 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα

Αλμα τον Νοέμβριο σε σύγκριση με έλλειμμα 13,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και με πλεόνασμα 11,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Υποχώρηση εξαγωγών, αλλά πολύ μεγαλύτερη η μείωση των εισαγωγών. Βουτιά 10% στο εμπόριο εντός του ευρω-μπλοκ.

Ευρωζώνη: Εκτινάχθηκε στα €20 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα

Το πλεόνασμα του εμπορίου αγαθών της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Νοέμβριο, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν αρκετά περισσότερο από τις εξαγωγές.

Η ευρωζώνη κατέγραψε πλεόνασμα 20,3 δισ. ευρώ στο εμπόριο αγαθών με τον υπόλοιπο κόσμο τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με πλεόνασμα 11,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και έλλειμμα 13,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2022.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,7% ετησίως- πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 16,7%, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εμπόριο εντός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε στα 227,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, μειωμένο κατά 9,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το εποχικά διορθωμένο εμπορικό ισοζύγιο παρουσιάζει επίσης βελτιωμένο πλεόνασμα 14,8 δισ. ευρώ, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6% τον μήνα.

Η ευρωζώνη είχε αύξηση 2% στις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 16,8%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα του ευρω-μπλοκ με το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στα 143,5 δισ. ευρώ από 103,4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v