Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Η Κίνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να κρατήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Εκκληση στην Κίνα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την εξισορρόπηση του αναπτυξιακού μοντέλου και το άνοιγμα της οικονομίας απηύθυνε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

ΔΝΤ: Η Κίνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να κρατήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Κίνα πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει μια «σημαντική πτώση στον ρυθμό ανάπτυξης».

Σε δηλώσεις που έκανε στο CNBC κατά του διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η Κίνα είναι αντιμέτωπη με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις. 

Βραχυπρόθεσμα, υπογράμμισε ότι ο κινεζικός τομέας του real estate εξακολουθεί να χρειάζεται «φτιάξιμο», ενώ παράλληλα το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων παραμένει υψηλό.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η κα. Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στις δημογραφικές αλλαγές και στην «απώλεια εμπιστοσύνης».

«Αυτό που χρειάζεται η Κίνα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει περαιτέρω η οικονομία, να υπάρξει μεγαλύτερη ισορροποία στο αναπτυξιακό μοντέλο με περισσότερη έμφαση στην εγχώρια κατανάλωση, το οποίο σημαίνει την δημιουργία περισσότερης εμπιστοσύνης μεταξύ του πληθυσμού, ώστε να μην αποταμιεύουν, να δαπανούν περισσότερο» ανέφερε.

«Όλα αυτά θα βοηθήσουν την Κίνα να αντιμετωπίσει αυτό που ελλείψει μεταρρυθμίσεων προβλέπουμε ότι θα είναι μια σημαντική πτώση στον ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 4%» πρόσθεσε.

Η οικονομία της Κίνας κατέγραψε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, με «βαρίδι» το real estate και την πτώση στις εξαγωγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v