Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταβός: Βαριά ατζέντα με Κίνα, γεωπολιτικά και τεχνητή νοημοσύνη

Οι νέοι πόλοι που διαμορφώνονται και τα αγκάθια Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής στο προσκήνιο και το παρασκήνιο των επαφών. Η ανατροπή και τα ρίσκα από τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης.

Νταβός: Βαριά ατζέντα με Κίνα, γεωπολιτικά και τεχνητή νοημοσύνη

Αποστολή Νταβός

 

Φέτος το παιχνίδι παίζεται αλλιώς. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ανέκαθεν προσέλκυε όλους τους πλούσιους και ισχυρούς του κόσμου. Αυτή τη χρονιά, όμως, οι ισχυροί αναμένεται να μιλήσουν ανοικτά για τη «νέα ατζέντα της νέας εποχής».

Το Euro2day.gr συνομίλησε με αρκετούς αξιωματούχους και το συμπέρασμα είναι ότι η λεγόμενη «παλιά οικονομία» και οι «ασφαλείς» εκτιμήσεις χάνονται μέσα σε μια διαρκή γεωπολιτική αστάθεια και μια νέα, ισχυρή ατζέντα που έχει αρχίσει δειλά δειλά να μας απασχολεί από το τέλος του 2022 και αναμένεται να πάρει την ώθηση «που της αξίζει» φέτος, ξεκινώντας από το Νταβός.

Artificial Intelligence: Η κορωνίδα των αλλαγών

Διασταυρωμένες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Euro2day.gr αναφέρουν ότι από το 2024 η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα μπει «μαζικά» και… με φόρα σε όλους τους τομείς της ζωής μας».

«Από τα τραπεζικά συστήματα, τις on line αγορές, την ψηφιοποίηση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τις καθημερινές συνήθειες, ακόμα και τον τρόπο που ερωτευόμαστε, όλα θα έχουν στοιχεία ΑΙ», σημείωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.

Άλλη πηγή δήλωσε ότι η ΑΙ «δεν αφορά πλέον μόνο τα εξοπλιστικά και στρατιωτικά συστήματα, τα οποία έχουν πλέον προχωρήσει σε σημείο πέραν των προσδοκιών (beyond expectations). Αφορά την τεχνολογία του Διαστήματος, τη νανορομποτική και ρομποτική ιατρική και τον τρόπο αντιμετώπισης διαφόρων χρόνιων ασθενειών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας BCG, εννέα στα 10 στελέχη εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η γενετική (generative) τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσουν τις κορυφαίες τεχνολογικές προτεραιότητες για φέτος και το 85% των κορυφαίων ηγετών δηλώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει φέτος τις δαπάνες στην τεχνολογία.

Η έρευνα, που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή ενόψει Νταβός, έδειξε επίσης ότι το 95% των στελεχών επιτρέπει την τεχνητή νοημοσύνη και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία, ένα τεράστιο άλμα από τον Ιούλιο του 2023, όταν περισσότερο από το 50% την αποθάρρυνε ενεργά. Η έρευνα αντανακλούσε τις απόψεις 1.406 στελεχών από 50 αγορές παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα στελέχη και οι ηγέτες από το βήμα του Νταβός αναμένεται να αναδείξουν την ανάγκη αλλαγής των επαγγελμάτων και του ακαδημαϊκού προορισμού, ώστε νέοι με ταλέντα και δεξιότητες να κληθούν να «υπηρετήσουν» το νέο οικονομικό μοντέλο.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος και το debate αφορά το πώς θα νομοθετηθεί το κανονιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα παράγωγά της. Υπάρχουν πολλές αντιστάσεις και φωνές από ηγέτες, εφευρέτες και επιχειρηματίες όπως ο Ελον Μασκ, καθώς και οργανισμούς που υποστηρίζουν την ελευθερία του ατόμου, οι οποίες λένε ότι χωρίς αυστηρή νομοθεσία, η AI μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Κανείς δεν κρύβει, πάντως, ότι η μετάβαση στη λεγόμενη νέα οικονομία θα αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις της λεγόμενης «παλαιάς» οικονομίας να κατεβάσουν ρολά. Αυτό σημαίνει και αύξηση της ανεργίας. Το lobby της ΑΙ, όμως, το οποίο τείνει να γίνει ισχυρότερο και από αυτό των «big pharma», αντικρούει το επιχείρημα υποστηρίζοντας ότι απώλειες θέσεων εργασίας θα καλυφθούν με την απορρόφηση εργαζομένων στα νέα επαγγέλματα. Υποστηρίζουν δε ότι ο εν λόγω κλάδος θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, εάν υπήρχε ήδη έτοιμο ανθρώπινο δυναμικό για να παραγάγει και να διαχειριστεί.

Νέα φάση στον ψυχρό πόλεμο

Το φετινό Νταβός βρίσκει τους ισχυρούς του πλανήτη εν μέσω καταστροφικών πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία, αναβρασμό στην Αφρική και την Ταϊβάν, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν ικανοποίησε την Κίνα.

Από τις διάφορες δημοσιογραφικές ενημερώσεις διαφαίνεται ότι οι ηγέτες αναμένουν σιγά σιγά τη διαμόρφωση δύο βασικών στρατοπέδων: το Δυτικό μπλοκ που θα αφομοιώσει την ΕΕ και τις δυτικές χώρες του ΝΑΤΟ και το Ανατολικό, στο οποίο βεβαίως κυριαρχεί η Κίνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μποργκ Μπρέντε, πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), «η Κίνα θα εξακολουθήσει να είναι κινητήριος δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» και αυτό παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της.

Ο Μπρέντε σε συνέντευξή του προς το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δήλωσε ότι η Κίνα διανύει μία περίοδο, στην οποία οι εξαγωγές της αλλάζουν προς την κατεύθυνση των υπηρεσιών και του ψηφιακού εμπορίου και ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εξοπλισμού για τις ΑΠΕ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι την περίοδο που η ΕΕ και οι ΗΠΑ απορροφήθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, η Κίνα πραγματοποιούσε άλματα στους τομείς της νέας οικονομίας.

Γάζα και Ουκρανία στην ατζέντα

Επισήμως, το θέμα της φετινής συνάντησης στο Νταβός είναι «Αναδημιουργώντας την εμπιστοσύνη».

«Το θέμα είναι μια άμεση απάντηση στη διάβρωση της εμπιστοσύνης που είναι εμφανής στις κοινωνίες και μεταξύ των εθνών», είπε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο διευθύνων σύμβουλος του WEF Μίρεκ Ντούσεκ.

Η Γάζα και η Ουκρανία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Άλλωστε στο Νταβός θα βρεθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.

Για να καλυφθούν όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της παλαιστινιακής, θα παραβρεθεί ο Ισραηλινός πρόεδρος Ι. Χέρζοκ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θανί και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν, ώστε να συζητήσουν τρόπους για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Αναμένεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, σε μια ακόμη προσπάθεια να συγκεντρώσει υποστήριξη για την Ουκρανία, καθώς οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ αγωνίζονται να ξεκλειδώσουν δισεκατομμύρια σε κρίσιμη βοήθεια προς το Κίεβο.

Το χρέος

Ένα άλλο θέμα που κυριαρχεί στην ατζέντα είναι τα κολοσσιαία επίπεδα χρέους που έχουν συσσωρεύσει οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, πολλές από αυτές στην Αφρική, τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσουν πολλαπλές κρίσεις όπως η πανδημία Covid-19, η έλλειψη ενέργειας και η κλιματική αλλαγή. Αναμένεται μεγάλη εκπροσώπηση από την Αφρική, με πρώτους τους ηγέτες της Νιγηρίας και της Κένυας.

Οικονομικές ανησυχίες πλήττουν και την Ευρώπη, εν μέσω υψηλών επιτοκίων και την εκτόξευση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με τη μετάβαση στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η οικονομία οδεύει προς το τέλος του 2024 με την πιο αργή αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια. Σήμερα, 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που ξοδεύουν περισσότερα για πληρωμές τόκων παρά για εκπαίδευση ή υγεία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βλέπουν τα κρατικά ταμεία να υφίστανται πίεση εν μέσω υψηλού κόστους τροφίμων και ενέργειας και υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Στο Νταβός αναμένεται να μεταβούν πάνω από 2.800 άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την 5ήμερη εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v