Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπιλ Γκέιτς στο Νταβός: Σταμάτησε η μείωση των θανάτων παιδιών στην Αφρική

«Από τις αρχές του αιώνα υπήρξε τεράστια πρόοδος στη μείωση των θανάτων παιδιών στην Αφρική. Μειώθηκαν από 10 εκατ. ετησίως σε 5 εκατ. Από το 2019 ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί», δήλωσε. «Υπάρχει έλλειψη ετοιμότητας για μια νέα πανδημία», προειδοποίησε.

Μπιλ Γκέιτς στο Νταβός: Σταμάτησε η μείωση των θανάτων παιδιών στην Αφρική

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος, δήλωσε ότι η αξιοσημείωτη πρόοδος στη μείωση των θανάτων παιδιών στην Αφρική έχει σταματήσει από το 2019, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Νταβός για το μέλλον της υγείας, ο Γκέιτς ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες τους για βοήθεια προς τον στόχο του ΟΗΕ για 0,7% του ΑΕΠ, μεταδίδει ο Guardian.

Όπως είπε: «Από τις αρχές του αιώνα υπήρξε τεράστια πρόοδος στη μείωση των παιδικών θανάτων, που μειώθηκαν από 10 εκατομμύρια ετησίως σε 5 εκατομμύρια ετησίως. Από το 2019 ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί».

Ο Γκέιτς είπε ότι η διεθνής κοινότητα ήταν πολύ μακριά για να επιτύχει τον στόχο του 2030 για μείωση των θανάτων παιδιών σε 2,5 εκατομμύρια ετησίως. Ο λόγος - οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπόρεσαν να επενδύσουν αρκετά στην υγειονομική περίθαλψη.

«Η πρόοδος έχει δύο συνιστώσες. Το πρώτο είναι η έρευνα και αυτό το κομμάτι πηγαίνει πολύ καλά. Το δεύτερο είναι το κομμάτι διανομής, το κομμάτι παράδοσης φαρμάκων - και αυτό είναι το κομμάτι που κινδυνεύει», σημείωσε.

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη ετοιμότητας για μια νέα πανδημία, η οποία απαιτούσε τα σωστά εργαλεία και τους σωστούς θεσμούς.

Ξοδεύονται κάποια χρήματα και δίνεται κάποια προσοχή, αλλά όχι αρκετή, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v