Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωομόλογα: Ρεκόρ-προσφορών 1 τρισ. ευρώ τη νέα χρονιά

Υπερκάλυψαν 4,63 φορές το ζητούμενο ποσό σε χρόνο-ρεκόρ, 10 μέρες νωρίτερα από το ρεκόρ 2021. Οι παίκτες σπεύδουν να κλειδώσουν αποδόσεις, πριν μειώσουν επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες.

Ευρωομόλογα: Ρεκόρ-προσφορών 1 τρισ. ευρώ τη νέα χρονιά

Η ζήτηση για πωλήσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη τρέχει με ρυθμό-ρεκόρ. Από την αρχή του 2024, στο πρώτο μόλις 15νθήμερο του Γενάρη, ήδη οι επενδυτές έχουν προσφέρει περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ, για εκδόσεις στην περιοχή από κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, αλλά και εταιρείες όπως η Banco Santander και η Enagas.

Οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 221,5 δισ. ευρώ κατά 4,63 φορές. 

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ροή χρημάτων στην αγορά στο ξεκίνημα ενός έτους, η οποία έφτασε περίπου 10 ημέρες γρηγορότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021.

«Είναι ένας συνδυασμός μεγάλων εισροών ETF και επενδυτών με πραγματικό μεγάλο απόθεμα ρευστού που κάθονται πάνω σε ένα βουνό από μετρητά», δήλωσε ο Ντάνιελ Εντερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Robeco. 

Οι μεγαλύτερες παραγγελίες αφορούσαν την τελευταία συγκομιδή κρατικών ομολόγων, με κορυφαία την προσφορά της Ιταλίας 15 δισ. ευρώ και της πώλησης πράσινων 25ετών ομολόγων της Γαλλίας την Τρίτη. Η ζήτηση μόνο για κρατικό χρέος έχει ήδη φτάσει τα 550 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Έχουμε δει σχεδόν κάθε κομμάτι της προσφοράς να έρχεται με ισχυρή ζήτηση φέτος», δήλωσε ο Εντ Χάτσινγκ, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων στην Aviva Investors. 

Όπως είναι χαρακτηριστικό για τον Ιανουάριο, εκδότες από όλο το φάσμα αξιολογήσεων προσπαθούν να ολοκληρώσουν συμφωνίες. Εχουν γίνει περίπου 140 εκδόσεις ομολόγων αυτόν τον μήνα σε ευρώ, λίρες και στην αγορά Reg S σε δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της Schaeffler AG, της εταιρείας χώρων στάθμευσης Q-Park με τίτλους υψηλής απόδοσης καθώς και χρηματοοικονομικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Toronto-Dominion Bank και Santander UK, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Σπεύδουν αρκετοί να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του 2024, για να αποφύγουν πιθανές περιόδους αστάθειας αργότερα μέσα στο έτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν μειώσεις των επιτοκίων, με εθνικές εκλογές να είναι σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η μέση απόδοση των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων έχει αυξηθεί σε περίπου 3,7% σε μια ελαφρά χαλάρωση του ράλι του 2023, όταν τα spreads έπεσαν καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες για πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων φέτος από τις κεντρικές τράπεζες.

«Το υψηλό ενδιαφέρον σχετίζεται σίγουρα με την απότομη πτώση τόσο των πιστωτικών περιθωρίων όσο και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Εντερ της Robeco. «Η αναχρηματοδότηση για τις εταιρείες έχει γίνει πολύ φθηνότερη τώρα σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v