Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πτώση 10,8% στις εξαγωγές ενδυμάτων τους πρώτους εννέα μήνες του 2023

Η γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν σε στασιμότητα την κατανάλωση σε αρκετές αγορές. Πώς κινήθηκε η παραγωγή. Τι ισχύει για την κλωστοϋφαντουργία.

ΕΕ: Πτώση 10,8% στις εξαγωγές ενδυμάτων τους πρώτους εννέα μήνες του 2023

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, το τρίτο τρίμηνο του 2023 η ευρωπαϊκή βιομηχανία επηρεάστηκε αρνητικά από τις πιεστικές συνθήκες της αγοράς.

Η γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν σε στασιμότητα την κατανάλωση σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές.

Σε συνδυασμό με την μείωση των εξαγωγών εκτός Ευρώπης, οδήγησε τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες του κλάδου σε κάμψη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα εντείνεται ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού στον κλάδο ιδιαίτερα σε θέσεις παραγωγής, ενώ συνεχίζεται η αύξηση του κόστους παραγωγής στη Ευρώπη.

Για το σύνολο του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, η παραγωγή σημείωσε μείωση 6,0 % στην κλωστοϋφαντουργία και 7,4% στην ένδυση.

Ο κύκλος εργασιών του εννεάμηνου σημείωσε πτώση κατά 4,5% στην κλωστοϋφαντουργία και άνοδο 4,3% στην ένδυση.

Μείωση μετά από χρόνια κατέγραψαν οι εξαγωγές με πτώση 10,8% στην ένδυση και 9,2% στην κλωστοϋφαντουργία.

Η μείωση της κατανάλωση στην Ευρώπη οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών με πτώση 24,6% στην ένδυση και 25,3% στην κλωστοϋφαντουργία.

Τέλος, το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται σημειώνοντας άνοδο 4,6% στην ένδυση και 3,1% στην κλωστοϋφαντουργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v