Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιλέι στο Νταβός: Η Δύση απειλείται από τον... σοσιαλισμό

«Απεταξάμην τον σοσιαλισμό», διακήρυξε στο Νταβός ο τραμπιστής πρόεδρος της Αργεντινής. «Κολεκτιβίστικα πειράματα δεν αντιμετωπίζουν τη φτώχεια». Κατηγόρησε τους διεθνείς ηγέτες για σοσιαλιστική ατζέντα. 

Μιλέι στο Νταβός: Η Δύση απειλείται από τον... σοσιαλισμό

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς ηγέτες που συμμετέχουν στο Φόρουμ του Νταβός να απορρίψουν τον σοσιαλισμό και αντ' αυτού να αγκαλιάσουν τον «καπιταλισμό των ελεύθερων αγορών», αν θέλουν να θέσουν τέλος στην παγκόσμια φτώχεια.

«Σήμερα είμαι εδώ για να σας πω ότι ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε ο Μιλέι σε ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί αυτοί που υποτίθεται ότι πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες της Δύσης διέπονται από ένα όραμα για τον κόσμο που οδηγεί αναπόφευκτα στον σοσιαλισμό και ως εκ τούτου στη φτώχεια», πρόσθεσε.

Το ταξίδι του Μιλέι στο Νταβός σηματοδοτεί την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο μήνα.

Ο δεξιός ηγέτης, αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής», που συχνά συγκρίνεται με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να είπε καθ' οδόν προς την Ελβετία ότι συμμετέχει στη συνάντηση για να υποστηρίξει την ελευθερία, μεταδίδει το CNBC.

Ταξιδεύοντας χθες για το ελβετικό θέρετρο με εμπορική πτήση, όπου μάλιστα επιδόθηκε σε λήψη selfies με επιβάτες, επέκρινε το Νταβός για τη «σοσιαλιστική ατζέντα του, που μόνο δυστυχία θα φέρει στον κόσμο», έγραψε το Reuters.

Ο ιδρυτής του Φόρουμ Klaus Schwab παρουσίασε σήμερα Τετάρτη τον Μιλέι στη σκηνή του Νταβός λέγοντας ότι οι «πιο ριζοσπαστικές μέθοδοί» του «εισήγαγαν ένα νέο πνεύμα στην Αργεντινή».

«Οι βασικοί ηγέτες του δυτικού κόσμου έχουν εγκαταλείψει την ελευθερία υπέρ διαφορετικών εκδοχών συλλογικότητας (κολεκτιβισμού). Ήρθαμε εδώ, λοιπόν, για να σας πούμε ότι κολεκτιβίστικα πειράματα δεν μπορούν ποτέ να λύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες του κόσμου – μάλλον αποτελούν τη βασική αιτία», είπε ο Μιλέι.

«Πιστέψτε με, κανείς δεν είναι καλύτερος από εμάς τους Αργεντινούς για να το επιβεβαιώσει», πρόσθεσε.

Ο Αργεντίνος πρόεδρος αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων στη χώρα του — την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που παραμένει επί μακρόν βυθισμένη στην κρίση.

Η αγοραστική δύναμη στη νοτιοαμερικανική χώρα έχει καταποντιστεί από τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό, που ξεπερνά το 210%, στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 32 χρόνια, ενώ δύο στους πέντε Αργεντινούς ζουν στη φτώχεια.

Ο Μιλέι είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τη «θεραπεία σοκ». Έχει προτείνει τη δολαριοποίηση της οικονομίας, την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας και την ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v