Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pimco: Στον δρόμο για επενδυτική βαθμίδα η Τουρκία

Αγοράζει τουρκικά ομόλογα σε λίρες από το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, λόγω της απότομης αλλαγής οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές του Μαΐου. Πότε προβλέπει την αναβάθμιση.

Pimco: Στον δρόμο για επενδυτική βαθμίδα η Τουρκία

Η Pimco εισχωρεί στην αγορά ομολόγων της Τουρκίας, στοιχηματίζοντας ότι η δέσμευση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια σαρωτική οικονομική αναμόρφωση έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης της πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικής βαθμίδας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, μία από τις μεγαλύτερες στη διαχείριση ομολόγων στον κόσμο, αγοράζει το χρέος της Τουρκίας σε λίρες από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, λόγω της απότομης αλλαγής οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές του Μαΐου.

«Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά, η δημοσιονομική πολιτική έχει γίνει αυστηρότερη... Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να χαλαρώνουν τα μη βιώσιμα προγράμματα, ενθαρρύνοντας τους ντόπιους να επενδύσουν ξανά στη λίρα και μακριά από τα δολάρια... Αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν», δήλωσε ο Pramol Dhawan, επικεφαλής της ομάδας αναδυόμενων αγορών της εταιρείας.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Τουρκία θα σήμαινε μια μεγάλη ανατροπή από την προεκλογική εποχή, όταν πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούσαν για το αν η χώρα θα αντιμετωπίσει κρίση ισοζυγίου πληρωμών ή θα αναγκαζόταν να επιβάλει capital controls. Μια τέτοια αναβάθμιση θα μπορούσε να συμβεί «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εάν όλα πάνε σύμφωνα βάσει σχεδίου», είπε ο Dhawan.

Η Τουρκία κατέχει επί του παρόντος μια ενιαία βαθμολογία Β σε όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, στην κατηγορία junk («σκουπίδια»), έχοντας χάσει την επενδυτική της βαθμίδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Η Moody's Investors Service αναβάθμισε την περασμένη Παρασκευή τις προοπτικές της για την Τουρκία σε θετικές, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει την αξιολόγηση Β3. Ανέφερε «ενδείξεις ότι η δυναμική του πληθωρισμού αρχίζει να αλλάζει, ενδεικτικά ότι η νομισματική πολιτική ανακτά αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v