Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σωσίβιο $2 δισ. ζητά η κρατική πετρελαϊκή του Περού

Η Petroperu ζητά κεφαλαιακή ένεση 1,2 δισ. δολ. και τη μετατροπή ενός κρατικού δανείου 750 εκατ. δολ. σε μετοχές, καθώς ξεμένει από χρήματα. «Δεν είναι διάσωση, αλλά υποστήριξη των μετόχων».

Σωσίβιο $2 δισ. ζητά η κρατική πετρελαϊκή του Περού

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Περού Petroleos del Peru αναζητά κρατική υποστήριξη ύψους 2 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο πρόεδρός της, καθώς ξεμένει από μετρητά.

Το πακέτο που ζητείται περιλαμβάνει εισφορά κεφαλαίου αξίας 1,2 δισ. δολαρίων και τη μετατροπή ενός κρατικού δανείου 750 εκατ. δολαρίων, που εκδόθηκε το 2022, σε μετοχές.

«Λέγεται ότι πρόκειται για διάσωση, αλλά προτιμούμε να το ονομάζουμε υποστήριξη των μετόχων», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Pedro Chira σε δημοσιογράφους στη Λίμα. «Αυτά τα χρήματα πρόκειται να επιστραφούν μέσω κερδών και φόρων τα επόμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση, μοναδικός μέτοχος της Petroperu, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει απόφαση για οικονομική βοήθεια αυτές τις μέρες. Το επιτελείο της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε δέχεται πιέσεις να παράσχει τουλάχιστον κάποια υποστήριξη, καθώς η εταιρεία είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής καυσίμων σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η Petroperu αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εδώ και χρόνια, λόγω του κόστους που συνδέεται με την κατασκευή του διυλιστηρίου της Talara. Έχει ήδη λάβει εισφορά μετρητών 1 δισ. δολαρίων από το 2022.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου έχει πλέον εκτιναχθεί στα 6,5 δισ. δολάρια, είπε ο Chira. Το διυλιστήριο είναι λειτουργικό, αλλά η Petroperu χρειάζεται χρηματική υποστήριξη για να αποπληρώσει τους προμηθευτές αργού περίπου 1,6 δισ. δολ., πρόσθεσε ο πρόεδρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v