Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Υποβάθμισε το outlook της Αιγύπτου, βουλιάζει η λίρα

Η οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί για αυξανόμενους κινδύνους στην αναδιάρθρωση του χρέους. Η λίρα βυθίζεται καθώς η έλλειψη δολαρίων κυριαρχεί επίμονα. Το χέρι του ΔΝΤ και το χαμένο συνάλλαγμα από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Moodys: Υποβάθμισε το outlook της Αιγύπτου, βουλιάζει η λίρα

Οι πιστωτικές προοπτικές της Αιγύπτου μειώθηκαν σε «αρνητικές» από «σταθερές» από την Moody's Investors Service, ενώ η αποδυνάμωση της λίρας επιταχύνθηκε, σε ένδειξη της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa1 της Αιγύπτου, ή επτά βαθμίδες μέσα στην κατηγορία "σκουπίδια".

Παρόλο που η Αίγυπτος διεξάγει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση ενός προγράμματος διάσωσης 3 δισ. δολ. , ελάχιστα από τα οποία έχουν εκταμιευθεί. Η Moody's προειδοποίησε ότι όλα αυτά μπορεί να είναι ανεπαρκή.

Η αναδιάρθρωση του χρέους βραχυπρόθεσμα προβληματίζει τον διεθνή οίκο αξιολόγησης «οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», δήλωσαν οι αναλυτές Elisa Parisi-Capone και Matt Robinson.

«Παρά την αναμενόμενη αύξηση της οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ» και την κυβέρνηση να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα εκτός των πληρωμών του χρέους, υπάρχουν «πολύ αδύναμες μετρήσεις χρέους και αυξημένη έκθεση σε κινδύνους συναλλάγματος και επιτοκίων», προκαλώντας έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Σίσι (φωτ.).

Η Αίγυπτος βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, σε μια περίοδο που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς της διπλανής πόρτας επιτείνει τις πιέσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Τώρα, τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ - μια κρίσιμη πηγή συναλλάγματος - πέφτουν καθώς πολλά πλοία αποφεύγουν την πλωτή οδό για να προστατευτούν από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους μαχητές Χούτι της Υεμένης.

Η Moody's εκτιμά ότι οι πληρωμές τόκων θα απορροφήσουν τα δύο τρίτα των εσόδων της Αιγύπτου στο τέλος αυτού του οικονομικού έτους, το οποίο λήγει τον Ιούνιο.

Η λίρα, εν τω μεταξύ, έπεσε στις 60 ανά δολάριο αυτή την εβδομάδα στη μαύρη αγορά, αφού ήταν περίπου 50 στις αρχές Δεκεμβρίου. Το παράλληλο επιτόκιο είναι τώρα περίπου 50% χαμηλότερο από το επίσημο του 30,9%.

Αυτό υπογραμμίζει τη φοβερή έλλειψη σκληρού νομίσματος στη χώρα των 105 εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμη και όταν οι ξένοι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα για μια βραχυπρόθεσμη υποτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v