Κοντά στην κατάρρευση η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων από Νετανιάχου σε κρίσιμες αποφάσεις και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που μπήκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εμφανής ο εκνευρισμός στις ΗΠΑ.

Κοντά στην κατάρρευση η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ

«Οι Αμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι αδύναμος να αντιδράσει, λόγω της πολιτικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται», υποστήριξε μιλώντας στην Jerusalem Post ανώτερος αξιωματούχος από ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Ισραήλ.

«Φοβούμενος την αντίδραση των ψηφοφόρων, επιπλέον, ο Νετανιάχου έφτασε στο σημείο να κρύψει τη μετάβαση στο "Στάδιο 3" του πολέμου όχι μόνο από το δικό του πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και από το ευρύ κοινό».

Η πολιτικά δύσκολη θέση του Νετανιάχου εξαντλεί ήδη την υπομονή της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έχει την αίσθηση ότι παρέχει σημαντική υποστήριξη χωρίς να λαμβάνει τίποτα από αυτόν σε αντάλλαγμα, επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα. Υπάρχει λόγος για τον οποίο ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει ήδη στραφεί σε μια σύγκρουση χαμηλής έντασης στον Βορρά (σ.σ. Χεζμπολάχ) και αναμένεται να προχωρήσει στο ίδιο μοντέλο και στον Νότο.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του Νετανιάχου την προηγούμενη μέρα, ότι ο πόλεμος έχει ενταθεί στη νότια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν την μπλόφα του Νετανιάχου, παρά τις προσπάθειές του να κρατήσει το ισραηλινό κοινό εν μέρει στο σκοτάδι σχετικά με τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος.

Πολιτικοί παρατηρητές διαβλέπουν ότι ο Μπένι Γκαντς, ηγέτης της αντιπολίτευσης, που μπήκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά το χτύπημα της Χαμάς, σχεδιάζει τη στρατηγική εξόδου του. Πότε θα φύγει; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να κατανοήσουμε τη δυναμική εξουσίας εντός της κυβέρνησης, ειδικά εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, γράφει η εφημερίδα.

Ο Γκαντς και ο Γκάντι Αϊζενκοτ, ένας υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο, εντάχθηκαν στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για να συμμετέχουν ενεργά στην πολεμική προσπάθεια. Και οι δύο εισήλθαν εξασφαλίζοντας δύο από τις πέντε έδρες στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, και έχουν αναδειχθεί ως δύο από τους πιο κομβικούς παράγοντες στη διαχείριση του πολέμου. Ωστόσο, τώρα που συμπληρώσαμε 100 ημέρες πολέμου, φαίνεται ότι η επιρροή τους μειώνεται.

Ο Αϊζενκοτ πιστεύει ότι είναι καιρός το Ισραήλ να σταματήσει και να σκεφτεί αν όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής είναι αρκετά, ώστε να εξεταστεί κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων. Έχει υποστηρίξει ότι αυτή η επιλογή πρέπει να διερευνηθεί.

«Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας», δηλώνει ο Αϊζενκοτ. «Πρέπει να είμαστε θαρραλέοι και να στοχεύσουμε σε μια αποδεκτή συμφωνία που θα οδηγήσει όλους τους ομήρους στο σπίτι τους». 

Στο πολεμικό συμβούλιο, οι δυο πολιτικοί αντιμετωπίζουν τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον Μπένζαμιν Νετανιάχου, οι οποίοι πιστεύουν ότι η άσκηση στρατιωτικής δύναμης είναι το κλειδί για να εξασφαλιστεί ότι θα απελευθερωθούν οι όμηροι. Ωστόσο, έχουν περάσει 50 ημέρες από τότε που απελευθερώθηκε ο τελευταίος, χωρίς σημαντική πρόοδο.

Εν τω μεταξύ, ενώ έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να εξεταστεί το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα του πολέμου για το Ισραήλ, δεν έχει ακόμη διεξαχθεί συνολική συζήτηση για αυτό το θέμα. Οπως επισημαίνει η Jerusalem Post, το αγαπημένο ρήμα του πρωθυπουργού είναι το «αναβάλλω».

Η ουσία είναι αν έχει μέλλον αυτή η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι όχι, και με τις φθίνουσες προοπτικές μιας νέας συμφωνίας για τους ομήρους, αυξάνεται η πιθανότητα διάλυσης της κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα γίνουν εκλογές το 2024, αλλά πότε θα γίνουν το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v