Πιέσεις Κίνας για τερματισμό των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ φέρεται να προσέγγισαν το Πεκίνο για να ασκήσει πίεση στο Ιράν σχετικά με την ασφάλεια των διελεύσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πιέσεις Κίνας για τερματισμό των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

H Κίνα κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» να «διασφαλίσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», καθώς αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία απειλούν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκκληση της Κίνας για την προστασία της διεθνούς εμπορικής οδού έγινε καθώς οι ΗΠΑ φέρεται να προσέγγισαν το Πεκίνο για να ασκήσει πίεση στο Ιράν, το οποίο στηρίζει τους Χούθι της Υεμένης. 

«Η Ερυθρά Θάλασσα είναι μια σημαντική διεθνής εμπορική οδός», τόνισε την Πέμπτη εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, προσθέτοντας ότι η Κίνα «θα ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παράσχει έγκαιρη στήριξη και βοήθεια στις ξένες εμπορικές επιχειρήσεις».

Το Πεκίνο, το οποίο έχει επενδύσει σημαντικούς διπλωματικούς πόρους για την ανάπτυξη στενών σχέσεων στη Μέση Ανατολή και έχει ταχθεί υπέρ της Παλαιστίνης, έχει διατηρήσει δημοσίως ουδέτερη θέση για τις επιθέσεις των Χούθι.

Η Κίνα εισάγει περίπου το μισό της αργό πετρέλαιο από το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και μεγάλο μέρος του εμπορίου της με την Ε.Ε. διέρχεται επίσης από την Ερυθρά Θάλασσα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v