Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζει χέρι στις τράπεζες για ριψοκίνδυνα δάνεια real estate η ΕΚΤ

Καμπανάκι για κίνδυνο χρεοκοπίας δανειοληπτών στον τομέα εμπορικών ακινήτων, λόγω νομισματικής σύσφιξης, κρούει το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου Elizabeth McCaul. «Τράπεζες και hedge funds δεν διακρίνουν ευκρινώς τα σύννεφα μπροστά τους...».

Βάζει χέρι στις τράπεζες για ριψοκίνδυνα δάνεια real estate η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνει το βλέμμα αλλά και... τα βέλη της στις εμπορικές τράπεζες, καθώς διαπίστωσε ότι δεν κάνουν αρκετά καλή δουλειά για την αναγκαία αναζήτηση τυχόν αρνητικών ενδείξεων σε δάνεια που αφορούν το real estate.

Οι τράπεζες έχουν «αργήσει» να επαναξιολογήσουν τα ριψοκίνδυνα δάνειά τους, δήλωσε η Elizabeth McCaul, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση σ' αυτό».

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε, ειδικά με τις αλλαγές στα επιτόκια, ότι διερευνούν την πιστοληπτική ικανότητα και γνωρίζουν πώς να κάνουν επαναταξινόμηση», δήλωσε η McCaul.

Τα βιβλία υποθηκών που έχουν αυτή τη στιγμή ανοιχτά οι ευρωπαϊκές τράπεζες τίθενται στο επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας των δανειοληπτών. Ενώ τα στεγαστικά δάνεια έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτικά, έχει δημιουργηθεί πίεση στα δάνεια για εμπορικά ακίνητα, όπου ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους δανεισμού επιδεινώνεται από αλλαγές στην εργασιακή και καταναλωτική συμπεριφορά μετά την πανδημία, γράφει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ εξετάζει επίσης εξονυχιστικά την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα που έχουν καταγράψει τόσο οι τράπεζες όσο και δανειστές εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού τομέα, δήλωσε η McCaul. Αναφέροντας το παράδειγμα της Long Term Capital Management, του hedge fund που κατέρρευσε το 1998, είπε ότι ο κίνδυνος από τέτοια ανοίγματα ή αντίστοιχες συναλλαγές «μπορεί να επιφέρει σε εκθετική επίδραση» στις τράπεζες.

Με «κοινούς τόπους, σχέσεις χρηματοδότησης και έμμεσους δεσμούς μεταξύ τραπεζών και μη τραπεζών, μπορούν να διπλασιαστούν τα ανοίγματα», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v