Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ-Εριάν: Οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό

Στην αρχή του καλοκαιριού αναμένει τις πρώτεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed o Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. Κοντά στο 4,5% βλέπει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο τέλος του 2024.

Ελ-Εριάν: Οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy

Οι αγορές έχουν ανεβάσει ψηλά τα στοιχήματα γαι τον ρυθμό και το μέγεθος των μειώσεων επιτοκίων από τη Fed, καθώς παραβλέπουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.  

«Πιστεύω ότι θα γίνει η στροφή αλλά σχετικά με αυτό που αναμένουν οι αγορές, δεν θα γίνει τόσο γρήγορα ούτε σε τέτοια βαθμό» τόνισε ο Ελ-Εριάν, σύμβουλος των Allianz και Gramercy και πρόεδρος του Κουίνς Κόλετζ στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Δεν θα μου προξενούσε έκπληξη αν ξεκινούσαμε αργότερα, πιθανότατα στην αρχή του καλοκαιριού και δεν θα μου προξενούσε έκπληξη αν ολοκληρώναμε τη χρονιά με μειώσεις επιτοκίων που είναι πιο κοντά σε αυτό που έχει σηματοδοτήσει η Fed, το οποίο είναι 75 μονάδες βάσης, σε αντίθεση με αυτό που αναμένει η αγορά» δήλωσε στο Bloomberg. 

Οι traders στοιχηματίζουν αυτή τη στιγμή ότι η Fed θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά 140 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από τις 175 μονάδες που ανέμεναν νωρίτερα φέτος, μετά τη δήλωση του αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας Κρίστοφερ Γουόλερ ότι απαιτείται προσοχή στις μειώσεις επιτοκίων. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναμένεται να κλείσουν το έτος πιο κοντά στο 4,5% παρά στο 3,5%, υπογράμμισε ο Ελ-Εριάν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v