Λευκορώσος πολιτικός κρατούμενος πέθανε στη φυλακή

Ο 50χρονος Βαντίμ Χάσκο είναι ο τέταρτος πολιτικός κρατούμενος που πεθαίνει σε λευκορωσικές φυλακές. Καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Λευκορώσος πολιτικός κρατούμενος πέθανε στη φυλακή

Στην αποικία κρατουμένων Μπίτεφσκαγια πέθανε στις 9 Ιανουαρίου ο 50χρονος πολιτικός κρατούμενος Βαντίμ Χάσκο, γράφει το κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Βιασνά». Πρόκειται για τον τέταρτο πολιτικό κρατούμενο που πεθαίνει στις φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου Zerkalo, ο Χάρσκο εργαζόταν στον τομέα πληροφορικής στο Μινσκ. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 2023 με την κατηγορία της «χρηματοδότησης εξτρεμιστικής οργάνωσης» (κατά κανόνα βάσει αυτού του άρθρου κατηγορούνται οι Λευκορώσοι που μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις οποίες οι αρχές θεωρούν εξτρεμιστικές).

Ο Χάσκο έπασχε από σοβαρή πάθηση και εφεσίβαλε την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο η απόφαση παρέμεινε σε ισχύ, γράφει το «Βιασνά». Στην αποικία κρατουμένων παρέμεινε περίπου δύο μήνες, απ' όπου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου μετά από λίγο κατέληξε.

Πέρυσι σε αποικία κρατουμένων είχε πεθάνει ο Λευκορώσος ζωγράφος Αλές Πούσκιν, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Τον Μάιο του 2021 πέθανε ξαφνικά ο ακτιβιστής Βιτόλντ Ασουρόκ. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα, ωστόσο οι αρχές παρέδωσαν τη σορό του στους οικείους του, η οποία ήταν γεμάτη μελανιές και αιματώματα.

Στις 12 Ιανουαρίου δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε την Λευκορωσίδα ακτιβίστρια Γκαλίνα Κρασνιάνκαγια, που είχε επιστρέψει από τη Σουηδία, σε φυλάκιση πέντε ετών, μετέδωσαν τo κανάλι που διαθέτουν στο Telegram οι Λευκορώσοι της Σουηδίας (Sveriges Belarusier) και το κέντρο υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Βιασνά».

Η Κρασνιάνγκαγια κρίθηκε ένοχη βάσει του άρθρου «περί συμμετοχής σε ένοπλη οργάνωση στην επικράτεια ξένου κράτους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου «Nashsa Niva, η Γκαλίνα Κρασνιάνσκαγια ζούσε πολλά χρόνια στη Σουηδία και υπήρξε μια από τους ιδρυτές της οργάνωσης των Λευκορώσων της διασποράς.

Παράλληλα, κατά περιόδους επέστρεφε στη Λευκορωσία για να επισκεφθεί τους οικείους της, γράφει η Nashsa Niva. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης συνελήφθη, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη του 2023.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v