Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πρόγραμμα EU4Health εντάσσεται το Μαυροβούνιο

Η Κομισιόν παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στην ευρύτερη κοινότητα υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος, σε ισότιμη βάση με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο πρόγραμμα EU4Health εντάσσεται το Μαυροβούνιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου υπέγραψαν συμφωνία για τη σύνδεση του Μαυροβουνίου με το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health), η οποία θα επιτρέψει στο σύστημα υγείας της χώρας να ανταποκριθεί καλύτερα στις άμεσες ανάγκες και θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, οι υγειονομικές αρχές του Μαυροβουνίου και η ευρύτερη κοινότητα υγείας θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος, σε ισότιμη βάση με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με διάφορες άλλες χώρες.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την Κομισιόν, τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί φορείς του τομέα της υγείας στο Μαυροβούνιο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω διαφόρων διαύλων, όπως ανοικτές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, άμεσες επιχορηγήσεις και κοινές δράσεις.

Οι ευκαιρίες αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, κρίσιμους τομείς, όπως η βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης του καρκίνου, η συμβολή στον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, η ανάπτυξη στρατηγικών για τη δημιουργία αποθεμάτων φαρμάκων, η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών νόσων και οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v