Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ταλέντα αναδεικνύει «Η μουσική κινεί την Ευρώπη»

Κάθε νικητής ή νικήτρια του βραβείου λαμβάνει βραβείο 10 000 ευρώ, ενώ για το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής λαμβάνουν επιπλέον ένα κουπόνι πράσινης περιοδείας 5 000 ευρώ. Αναδεικνύεται μια νέα γενιά εξαιρετικών μουσικών με στήριξη της σταδιοδρομίας τους.

Νέα ταλέντα αναδεικνύει «Η μουσική κινεί την Ευρώπη»

Πέντε ελπιδοφόρα ευρωπαϊκά μουσικά συγκροτήματα κέρδισαν τα βραβεία «Η μουσική κινεί την Ευρώπη» για το 2024 στο φεστιβάλ Eurosonic, στο Groningen των Κάτω Χωρών. Ομάδα ειδικών κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ 15 υποψηφίων, για να καταλήξει στους νικητές της διοργάνωσης του 2024, που σηματοδοτεί την 20ή επέτειο απονομής των βραβείων.

Βραβεύτηκαν οι Yunè Pinku (Ιρλανδία), Bulgarian Cartrader (Βουλγαρία), Giift ( Δανία), freekind. (Σλοβενία) και Ralphie Choo (Ισπανία). Επιπλέον, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής και το βραβείο κοινού απονεμήθηκαν στην Zaho de Sagazan (Γαλλία), η οποία απέσπασε τις περισσότερες διαδικτυακές ψήφους από μουσικόφιλους εντός και εκτός Ευρώπης. Με τα βραβεία «Η μουσική κινεί την Ευρώπη», η ΕΕ στηρίζει τα ανερχόμενα ταλέντα, προάγει και αναδεικνύει τον πλούτο του ευρωπαϊκού ρεπερτορίου.

Τα βραβεία αποτελούν μέρος του ευρύτερου πλαισίου «Η μουσική κινεί την Ευρώπη», το οποίο διέπει τη στήριξη της ΕΕ προς τη μουσική βιομηχανία, ως αναγνώριση της σημαντικής πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής προσφοράς του κλάδου.

Η Ιλιάνα Ιβάνοβα, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Τα βραβεία “Η μουσική κινεί την Ευρώπη” απηχούν τον δυναμισμό της ηπείρου μας, εμπλουτίζοντας τις διαφορετικές μελωδίες που συνθέτουν την πολιτιστική μας συμφωνία.

Αναδεικνύουν μια νέα γενιά εξαιρετικών μουσικών και τους στηρίζουν στην πορεία τους προς μια διεθνή σταδιοδρομία, αναδεικνύοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή πολιτιστική μας πολυμορφία, που κοινωνείται μέσω της καθολικής γλώσσας της μουσικής. Εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στον διαγωνισμό να στεφθούν με μεγάλη επιτυχία στη μελλοντική τους σταδιοδρομία».

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο για τη σύγχρονη ποπ μουσική συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Αναγνωρίζει την επιτυχία αναδυόμενων καλλιτεχνών που έχουν προσεγγίσει το μουσικόφιλο κοινό εκτός της χώρας τους.

Κάθε νικητής ή νικήτρια του βραβείου «Η μουσική κινεί την Ευρώπη» λαμβάνει βραβείο ύψους 10 000 ευρώ, ενώ οι νικητές/-τριες του μεγάλου βραβείου της κριτικής επιτροπής λαμβάνουν επιπλέον ένα κουπόνι πράσινης περιοδείας αξίας 5 000 ευρώ. Το βραβείο κοινού αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 5 000 ευρώ. Μεταξύ των βραβευμένων μουσικών είναι οι Adèle, Stromae, Dua Lipa, Inhaler, Rosalía, Meduza, Lous and the Yakuza ή Naaz. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v