Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα στην Κίνα από ΕΕ, κάνει upgrade στην πολιτική της

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόταση την Τετάρτη με κανόνες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της δύναμής της να ελέγχει και ενδεχομένως να εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητες βιομηχανίες του μπλοκ.

Αμυνα στην Κίνα από ΕΕ, κάνει upgrade στην πολιτική της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το επόμενο βήμα αυτή την εβδομάδα στην προσπάθειά της να γίνει ξανά μια παγκόσμια δύναμη που μπορεί να αξιοποιήσει την ενιαία αγορά της για να αποκρούσει ενέργειες από το Πεκίνο, τη Μόσχα ή ακόμη και την Ουάσιγκτον.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα αποκαλύψει πρόταση την Τετάρτη με κανόνες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της δύναμής του να ελέγχει και ενδεχομένως να εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητες βιομηχανίες - συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που ελέγχονται από το εξωτερικό εντός του μπλοκ - καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας Ταμείου για την αύξηση της ανάπτυξης τεχνολογιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς σκοπούς, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Bloomberg.

Η πανδημία της Covid και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξέθεσαν την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από προμήθειες από άλλα κράτη, καθώς και τις εμπορικές ευπάθειες με εταίρους που δεν συμμερίζονται τις αξίες του μπλοκ. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη υπεράσπισης της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ, τόσο για τη διασφάλιση της προμήθειας εισαγόμενης τεχνολογίας όσο και για να εξασφαλιστεί ότι οι ανταγωνιστές δεν μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των στρατηγικών βιομηχανιών της Ευρώπης.

Η νέα στρατηγική επιδιώκει να αντιμετωπίσει «τους κινδύνους για την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός για επιχειρήσεις και επενδύσεις», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές. Στόχος θα ήταν να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών να αντιμετωπίζουν «συνεχείς αξιολογήσεις κινδύνου που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις τεχνολογίες, τις υποδομές και τον οικονομικό εξαναγκασμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v