Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσωπικό ΕΚΤ: Δεν κάνει για τη δουλειά η Κριστίν Λαγκάρντ

Υπολείπεται τόσο του Μάριο Ντράγκι όσο και του Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Το 50,6% των εργαζομένων στην κεντρική τράπεζα χαρακτηρίζει «φτωχές» ή «πολύ φτωχές» τις επιδόσεις της. Τι κάνει λάθος.

Προσωπικό ΕΚΤ: Δεν κάνει για τη δουλειά η Κριστίν Λαγκάρντ

Στην παγκόσμια σκηνή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξακολουθεί να αποπνέει τον αέρα διεθνούς ροκ σταρ των οικονομικών, αλλά εντός του... οίκου της δεν «πουλάει».

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε έρευνα εργαζομένων της ΕΚΤ, την οποία επικαλείται το Politico, δήλωσαν ότι δεν τη θεωρούν το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της κορυφαίας νομισματικής αρχής της ΕΕ. Το 50,6%, μάλιστα, χαρακτηρίζει «φτωχές» ή «πολύ φτωχές» τις συνολικές επιδόσεις της κατά το πρώτο μισό της οκταετούς θητείας της.

Πρόκειται για αποτέλεσμα σε πλήρη αντίθεση με τις λαμπερές αναφορές που έλαβαν οι προκάτοχοί της Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε παρόμοιες έρευνες στο τέλος της θητείας τους. Λιγότερο από ένας στους 10 χαρακτήριζε τις επιδόσεις του Ντράγκι ως «πολύ φτωχές» ή «φτωχές», ενώ το 55% αξιολογούσε την απόδοσή του ως «πολύ καλή» ή «εξαιρετική». Επίσης, μόνο το 14,5% έδινε τόσο κακό βαθμό στον Τρισέ.

Σχόλια στην έρευνα, η οποία περιλαμβάνει απαντήσεις από 1.159 υπαλλήλους της ΕΚΤ, έναντι συνόλου 4.500, επικρίνουν την πρόεδρο υποστηρίζοντας ότι εισήλθε πολύ βαθιά στην πολιτική και χρησιμοποιεί την ΕΚΤ για να ενισχύσει την προσωπική της ατζέντα, εις βάρος της κεντρικής τράπεζας.

 

«Ο Μάριο Ντράγκι ήταν εκεί για την ΕΚΤ, ενώ η ΕΚΤ φαίνεται να είναι εκεί για την Κριστίν Λαγκάρντ», έγραψε ένα μέλος του προσωπικού. 

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ΕΚΤ χαρακτήρισε την έρευνα ως εσφαλμένη. «Η πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο είναι πλήρως επικεντρωμένοι στην αποστολή τους και έχουν εφαρμόσει πολιτικές για να ανταποκριθούν σε πρωτοφανή γεγονότα των τελευταίων χρόνων, όπως η πανδημία και οι πόλεμοι», είπε.

Μόνο το 38% των ερωτηθέντων υποστήριξε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν υπό τη Λαγκάρντ, ενώ οι υπόλοιποι είτε αποδοκιμάζουν είτε δεν εκφράζουν άποψη. Αντίθετα, ο Ντράγκι απολάμβανε την έγκριση του 64% στο τέλος της θητείας του.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν πως η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να επιτύχει την επιστροφή των τιμών στη σταθερότητα που είχε υποσχεθεί. Στο 2,9% τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται πολύ μακριά από το ρεκόρ του 10,6%, αλλά παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2%. Η περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο αναμένεται πως θα επιβραδυνθεί φέτος.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρωταρχική της εντολή για μείωση του πληθωρισμού, εκτιμά το προσωπικό.

«Η ΕΚΤ έχει επικεντρωθεί σε θέματα πέραν της αποστολής της, σε μια συγκυρία που ο πληθωρισμός βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ΕΕ», είπε ένα μέλος του προσωπικού. Εκτός από τις συχνές παρεμβάσεις σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, αρκετοί ανέφεραν ως παράδειγμα την απόφαση της ΕΚΤ να πάρει θέση στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ άλλοι καυτηρίασαν τα υπερβολικά ταξίδια για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τις βασικές δραστηριότητες της ΕΚΤ.

Από την άλλη, υπήρξε σαφής υποστήριξη στη Λαγκάρντ όσον αφορά ορισμένους τομείς, όπως για την απόφασή της να συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος στην αποστολή της ΕΚΤ, από τις καθοριστικές πρωτοβουλίες της προεδρίας της.

La banque, c'est moi

Μπορεί να μην εκπλήσσει ότι η Λαγκάρντ σημειώνει χειρότερα αποτελέσματα νομισματικής πολιτικής από τον Ντράγκι, στον οποίο πιστώνεται ότι έσωσε το ευρώ. Αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απρόσμενο ή και σοκαριστικό ότι σημειώνει πολύ χειρότερο σκορ τόσο από τον Ντράγκι όσο και από τον Τρισέ σε εσωτερικά θέματα, όπως το εμβληματικό ζήτημα προώθησης της διαφορετικότητας.

Και οι δύο προκάτοχοί της έλαβαν επίσης κακούς βαθμούς για τον χειρισμό των εσωτερικών υποθέσεων, αλλά το προσωπικό ήταν καυστικό για τη Λαγκάρντ, καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα εκφράζουν δυσαρέσκεια για την προσέγγισή της στη διοίκηση. Εδώ ανήκουν οι περιορισμοί στην εργασία από το σπίτι και οι αυξήσεις μισθών που δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. 

«Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται γενικά ως μια αυταρχική ηγέτιδα, που δεν ενεργεί σύμφωνα με τις αξίες που διακηρύσσει», ανέφερε η IPSO στην περίληψη των σχολίων που περιλαμβάνονται στην έκθεση. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v