Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Σε χαμηλό διμήνου οι διά θαλάσσης εξαγωγές αργού

Η κακοκαιρία και η ουκρανική επίθεση με drone στη Βαλτική έπληξαν τις θαλάσσιες πετρελαϊκές ροές. Η ακαθάριστη αξία εξαγωγών αργού για το επταήμερο υποχώρησε σε 1,38 δισ. δολάρια. Αναμένεται περαιτέρω μείωση με σφραγίδα ΟΠΕΚ+.

Ρωσία: Σε χαμηλό διμήνου οι διά θαλάσσης εξαγωγές αργού

Οι θαλάσσιες αποστολές ρωσικού αργού πετρελαίου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς επλήγησαν τόσο από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες όσο και από την επίθεση ουκρανικού drone που διέκοψε για λίγο τις ροές από βασικό εξαγωγικό τερματικό σταθμό της Βαλτικής.

Περίπου 3,36 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα αποστέλλονταν από τα ρωσικά λιμάνια τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκεντρώνει το Bloomberg. Πρόκειται για μείωση κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα αναθεωρημένα μεγέθη για την περίοδο έως τις 14 Ιανουαρίου.

Ο πιο ασταθής εβδομαδιαίος μέσος όρος μειώθηκε κατά 340.000 βαρέλια την ημέρα, πέφτοντας σε χαμηλό επτά εβδομάδων, στα 3,02 εκατομμύρια. Οι εξαγωγές επλήγησαν από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία σε ορισμένα λιμάνια, αλλά και από το χτύπημα ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε εγκατάσταση δίπλα στον τερματικό σταθμό εξαγωγής αργού Ust-Luga, που διέκοψε τη φόρτωση την περασμένη Κυριακή.

Η συντήρηση του λιμανιού και ο κακός καιρός μπορεί να μειώσουν τις αποστολές και την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ η επίθεση με drone άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο Μόσχας-Κιέβου, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια των εξαγωγών πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας.

 

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τον μέσο όρο Μαΐου-Ιουνίου, δεδομένου ότι και πολλά άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να περιορίσουν περαιτέρω την παραγωγή. Η ρωσική περικοπή θα μοιραστεί μεταξύ των αποστολών αργού, οι οποίες θα μειωθούν κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, και των προϊόντων διύλισης. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για το αργό ήταν περίπου 220.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα Μαΐου-Ιουνίου.

Όλο το ρωσικό αργό που προορίζεται για Ασιάτες αγοραστές από δυτικά λιμάνια συνεχίζει να διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, παρά τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από αντάρτες Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη. Οι μαχητές έχουν διαβεβαιώσει τη Ρωσία και την Κίνα ότι είναι σε θέση «να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους στην Ερυθρά Θάλασσα». Ωστόσο, το μόνο πετρελαιοφόρο που αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε ανοιχτά της Υεμένης μετέφερε ρωσικό αργό. Το Sai Baba, που μετέφερε φορτίο Urals, χτυπήθηκε από drone ανοιχτά της Υεμένης στις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανάρτηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στο X.

Η ακαθάριστη αξία των εξαγωγών αργού της Ρωσίας υποχώρησε σε 1,38 δισ. δολάρια το επταήμερο που έληξε στις 21 Ιανουαρίου, πιάνοντας χαμηλό πέντε εβδομάδων, έναντι 1,52 δισ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, η μέση πρόσοδος τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε επίσης κατά 25 εκατ. δολάρια, σε 1,52 δισ. δολάρια την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v