Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρολόι της Αποκάλυψης: Πόσα δευτερόλεπτα μας χωρίζουν από την... καταστροφή του κόσμου

Ο κίνδυνος παγκόσμιας καταστροφής βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο τουλάχιστον από το 1947, όταν ο πλανήτης μάζευε τα κομμάτια του από την καταστροφή του Β' Παγκοσμίου. Πυρηνικές, κλιματικές και τεχνολογικές απειλές στην πρώτη γραμμή.

Ρολόι της Αποκάλυψης: Πόσα δευτερόλεπτα μας χωρίζουν από την... καταστροφή του κόσμου

Οι πυρηνικοί επιστήμονες διατήρησαν την Τρίτη το «Ρολόι της Αποκάλυψης» στα 90 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα, αναφέροντας τις ενέργειες της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία, τον πόλεμο του πυρηνικά εξοπλισμένου Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής ως παράγοντες που οδηγούν στον κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής.

Οι επιστήμονες ρυθμίζουν το ρολόι με βάση τους «υπαρξιακούς» κινδύνους για τη Γη και τους ανθρώπους της: την πυρηνική απειλή, την κλιματική αλλαγή και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νέα βιοτεχνολογία.

«Οι εστίες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ενέχουν την απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θάνατο και καταστροφή και οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα, προχωρούν ταχύτερα από τις δικλίδες ασφαλείας τους», δήλωσε στο Reuters η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, προσθέτοντας ότι η διατήρηση αμετάβλητης κατάστασης σε σχέση με το προηγούμενο έτος «δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός».

Η Επιθεώρηση Πυρηνικών Επιστημόνων ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Καθορίζει ετησίως το ρολόι, βασιζόμενο σ' ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας και κλιματικής επιστήμης. Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε το 1947 για να προειδοποιήσει το κοινό για το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αρχική ρύθμιση του ρολογιού το 1947 ήταν επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Έκτοτε έχει ρυθμιστεί προς τα πίσω και προς τα εμπρός 25 φορές. Η πιο μακρινή απόσταση από τα μεσάνυχτα ήταν 17 λεπτά το 1991 και η πλησιέστερη ήταν 90 δευτερόλεπτα, από τις 24 Ιανουαρίου 2023. Όσο πιο κοντά στα μεσάνυχτα βρίσκονται οι δείκτες της Αποκάλυψης, τόσο πιο κοντά μας βρίσκεται η καταστροφή του κόσμου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v