Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκαινίασε ρωσικό πυρηνικό σταθμό στην Αίγυπτο μέσω βιντεοκλήσης ο Πούτιν

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ντάμπαα, που κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική Rosatom με κόστος 30 δισ. δολ., διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 γιγαβάτ. Εορταστική βιντεοκλήση Πούτιν-Σίσι.

Εγκαινίασε ρωσικό πυρηνικό σταθμό στην Αίγυπτο μέσω βιντεοκλήσης ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπνέλ Φατάχ αλ-Σίσι εγκαινίασαν σήμερα την κατασκευή μια νέας μονάδας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ντάμπαα της Αιγύπτου μέσω βιντεοσύνδεσης, καθώς η Μόσχα προωθεί τις πυρηνικές της φιλοδοξίες παγκοσμίως.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, θα έχει κόστος 30 δισ. δολάρια και θα διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 4,8 γιγαβάτ.

Οι δύο πρόεδροι εγκαινίασαν την κατασκευή της τέταρτης και τελευταίας μονάδας του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας συνεχίζεται και αναπτύσσεται. Η Αίγυπτος είναι ένας στενός φίλος μας και στρατηγικός εταίρος», είπε ο Πούτιν.

Η Αίγυπτος, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από έναν πληθυσμό 105 εκατ. κατοίκων, προσβλέπει στο να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος που θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικές χώρες με διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών.

Από το 2014, αφού έγινε πρόεδρος ο Σίσι, η χώρα ανέπτυξε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο από το περασμένο καλοκαίρι αντιμετωπίζει συχνές διακοπές ρεύματος, όταν οι καύσωνες αύξησαν τη ζήτηση για ψύξη.

Η παραγωγή φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης μειωθεί και η Αίγυπτος καταφεύγει στην καύση πιο ρυπογόνου μαζούτ σε ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που αποτελούν σημαντική πηγή του δυσεύρετου ξένου συναλλάγματος.

«Η εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα είναι σημαντική προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο Σίσι.

Η Μόσχα και το Κάιρο το 2015 υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Ρωσία θα δανειοδοτούσε την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο.

Η Ρωσία συμβάλλει στην υλοποίηση έργων κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αλλού, όπως στο Κουντανκουλάμ στο νότιο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, στο Πακς στην Ουγγαρία και στο Ακούγιου της Τουρκίας.

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom δραστηριοποιείται επίσης στην Κίνα και το Μπαγκλαντές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v