Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Εδωσε το πολυπόθητο πράσινο φως και άφησε την Ουγγαρία ως τη μόνη χώρα που κλείνει την πόρτα της Συμμαχίας στη Στοκχόλμη. Ανοίγει ο δρόμος για πώληση αμερικανικών F-16 στην Αγκυρα.

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά από μήνες διαβουλεύσεων, αφήνοντας την Ουγγαρία ως τη μοναδική χώρα-ανάχωμα στη διεύρυνση της αμυντικής συμμαχίας.

Υπέρ ψήφισαν 287 βουλευτές, κατά 55 και 4 λευκό σε σύνολο 600 μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου στην Άγκυρα ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας, στέλνοντας το έγγραφο στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τελική υπογραφή προτού κατατεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η κίνηση βάζει τη Σουηδία στο κατώφλι της υλοποίησης του στόχου της να γίνει το 32ο μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, έναν χρόνο και οκτώ μήνες μετά την υποβολή αίτησης που σηματοδότησε την ανατροπή στην αμυντική της πολιτική. Συμβαδίζοντας με τη γειτονική Φινλανδία, η Στοκχόλμη τον Μάιο του 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η είσοδος στη συμμαχία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψει οποιαδήποτε επιθετικότητα από πλευράς Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

Η είσοδος της Σουηδίας ενισχύει την εμβέλεια του ΝΑΤΟ στο Βορρά, βελτιώνοντας την ικανότητά του να υπερασπίζεται και την ανατολική πλευρά, γράφει το Bloomberg. Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προηγουμένως αποφύγει την ένταξη σε στρατιωτικές συμμαχίες, έως ότου οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τις έκαναν να αλλάξουν τους υπολογισμούς τους.

Η Τουρκία είχε καθυστερήσει να δεχτεί την πρόταση της Σουηδίας, η οποία πρέπει να υπογραφεί από όλα τα μέλη. Η Άγκυρα πέρασε μήνες επιμένοντας ότι η σκανδιναβική χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πατάξει τους υποστηρικτές των αυτονομιστικών ομάδων που είναι παράνομες στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Η απάντηση της Σουηδίας ήταν ότι συμμορφώθηκε με τα κριτήρια ένταξης του ίδιου του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα πράγματι αυστηροποίησε τους νόμους κατά της τρομοκρατίας και ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Σε μια άλλη ένδειξη πιθανής προόδου για την ένταξη της Σουηδίας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X ότι κάλεσε τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Όρμπαν και οι υπουργοί του έχουν εν μέρει κατηγορήσει τη σουηδική κριτική στη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Ουγγαρίας ως λόγο για να μην προχωρήσει η επικύρωση στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε» με την ουγγρική κυβέρνηση, αν και «είναι κεντρικό ζήτημα για μας να έχουμε καλό και εποικοδομητικό διάλογο με τη Βουδαπέστη».

Παράλληλα με την τουρκική ένσταση περί σουηδικής υποστήριξης σε αυτονομιστικές ομάδες, τις συζητήσεις δυσκόλεψε και ο περίπλοκος γεωπολιτικός ιστός που αφορά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία από το 2021 επιδιώκει να αγοράσει 40 αεροσκάφη F-16 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Η χώρα έχει καθυστερήσει να αποσύρει τα F-4 και θέλει να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα F-16, έως ότου μπορέσει να αναπτύξει τα δικά της πολεμικά αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για την πώληση των αεροσκαφών και ο Ερντογάν έχει επίσης συνδέσει τα δύο ζητήματα. Η Τουρκία πιθανώς πλέον αναμένει από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πώληση αεροσκαφών.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Ένα βήμα πιο κοντά» στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v