Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενόψει όγδοης και τελευταίας αύξησης επιτοκίων η Τουρκία

Σύσφιξη στο 45% ετοιμάζει η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, αλλά στη συνέχεια οι δημοτικές εκλογές και ο απρόβλεπτος Ερντογάν θα ξαναμοιράσουν την τράπουλα. Τι εκτιμούν και πού διαφωνούν οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες.

Ενόψει όγδοης και τελευταίας αύξησης επιτοκίων η Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ετοιμάζεται να κλείσει έναν από τους πιο μακριούς κύκλους νομισματικής σύσφιξης, με την πιθανή τελευταία αύξηση αύριο Πέμπτη, καθώς συγκαλείται συνεδρίαση στη σκιά της διαμάχης που προέκυψε γύρω από τη διοικήτρια Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν.

Η απόφαση είναι λίγο πολύ δεδομένη, καθώς οι αξιωματούχοι που έχουν επωμιστεί τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι αυξήσεις θα τελειώσουν «το συντομότερο δυνατό». Προηγήθηκαν επτά αυξήσεις που συνολικά πενταπλασίασαν τα επιτόκια από τον Ιούνιο, όταν ανέλαβε η Ερκάν. Στη σχετική έρευνα του Bloomberg, όλοι οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα επιτόκια αναφοράς θα αυξηθούν στο 45% από 42,5%.

Τώρα που πλησιάζουν στο ανώτατο όριό τους, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη χρήση των εναλλακτικών εργαλείων της, εκτιμά το Bloomberg Economics.

Αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει γερακίσια στάση, δεν λείπει το μούδιασμα μεταξύ παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αναμένουν μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Από την άλλη, η JP Morgan βλέπει μια πολύ μεγαλύτερη παύση ενώ δεν αποκλείει περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται.

Η Τουρκία εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, δίνοντας έμφαση στα υγιή οικονομικά σε βαθμό ανέλπιστο για τα δεδομένα προ της επανεκλογής Ερντογάν, τον περασμένο Μάιο. Για πολύ καιρό υποστηρικτής του φθηνού χρήματος, ο πρόεδρος της χώρας επέτρεψε έκτοτε την ανατροπή των καθιερωμένων πολιτικών, που χαιρετίστηκε από τις αγορές, ωστόσο σταμάτησε την ανάπτυξη της παραγωγής ενώ άρχισε να αυξάνει την ανεργία.

«Καθώς η κεντρική τράπεζα φτάνει σε τερματικό επιτόκιο, οι συζητήσεις αναπόφευκτα θα μετατοπιστούν στο πότε πιθανώς θα έρθει η πρώτη μείωση. Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σε αναμονή μέχρι το τρίτο τρίμηνο, πριν πραγματοποιήσει σωρευτικές περικοπές κατά 500 μονάδες βάσης το τέταρτο τρίμηνο. Έτσι θα διαμορφωθεί βασικό επιτόκιο 40% μέχρι το τέλος του έτους», εκτιμά το Bloomberg Economics.

Η πορεία της Τουρκίας θα γίνει πιο ξεκάθαρη με τη νέα αξιολόγηση του πληθωρισμού από την κεντρική τράπεζα σε δύο εβδομάδες. Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση τιμών έως 75% τον Μάιο, πριν μειωθούν περισσότερο από το μισό μέχρι το τέλος του έτους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μεταξύ των κυβερνητικών μέτρων ενόψει εκλογών που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στις τιμές.

«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώθηκαν τον Ιανουάριο», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της JP Morgan. «Η καθοδήγηση των γερακιών θα πρέπει να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν χρειαστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v