Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση: Τρίτη δύναμη στην Ευρώπη η ακροδεξιά

Τι θα σημάνει ο σχηματισμός του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Κομβικός ο ρόλος του ΕΛΚ στη διαχείριση της δεξιάς μετατόπισης. Πού θα σκοντάψουν κλιματική και εξωτερική πολιτική. Φιλορώσοι στο κατώφλι των Βρυξελλών.

Δημοσκόπηση: Τρίτη δύναμη στην Ευρώπη η ακροδεξιά

Η λαϊκιστική δεξιά θα εκτιναχθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) που παρουσιάζει το Politico.

Τα ευρήματα δείχνουν μεγάλη άνοδο για την ακροδεξιά παράταξη «Ταυτότητα & Δημοκρατία», η οποία θα μπορούσε να κερδίσει 40 έδρες και να φτάσει συνολικά τις 98, που σημαίνει ότι θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η δεξιά ευρωσκεπτικιστική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) αναμένεται επίσης να σημειώσει κέρδη.

Παρά τις εν λόγω προβλέψεις, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι υφιστάμενες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και της Ανανεωμένης Ευρώπης (RE) θα μπορούσαν ακόμα να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Με τον αναμενόμενο συνωστισμό ευρωβουλευτών στα δεξιά του φάσματος, το κέντρο βάρους στο Κοινοβούλιο θα μετατοπιστεί από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe προς το ΕΛΚ. «Αναμένουμε ότι το ΕΛΚ θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, και ως εκ τούτου θα διατηρήσει τις περισσότερες εξουσίες καθορισμού της ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του επόμενου προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε ο δημοσκόπος Simon Hix, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. 

Το ΕΛΚ πιθανώς θα απαλλαγεί από την κεντροαριστερή προοδευτική πλειοψηφία των Ανανεωτών, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, η οποία ηγείται των κλιματικών πολιτικών από το 2019. Και θα ανακύψουν ερωτήματα, ειδικά για τον ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, σχετικά με το αν η κυρίαρχη ευρωομάδα θα εξακολουθεί, επίσημα ή μη, να αποκλείει τη συνεργασία με την ακροδεξιά. «Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς εμάς», είπε ένα ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ στο Politico.

Ο προσωπικός πρόεδρος των Ανανεωτών Μαλίκ Αζμανί δήλωσε: «Η απειλή για ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ακροδεξιά στη θέση του οδηγού είναι πραγματική. Σε μια εποχή κρίσεων και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, μια ενωμένη Ευρώπη που παρέχει λύσεις και όχι περισσότερους διαιρέσεις χρειάζεται περισσότερο από ποτέ». Και βέβαια δεν περνά απαρατήρητο ότι σε περιπτώσεις χωρών όπως η Ολλανδία, το κόμμα που ανήκει στην ομάδα των Ανανεωτών (Ελεύθερων Δημοκρατών) συζητά για σχηματισμό κυβέρνησης με το ακροδεξιό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς.

Πιθανή δεξιόστροφη πορεία του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου, καταλήγει το Politico, ελλοχεύει κινδύνους για τις πράσινες πολιτικές, αλλά και για τις εξωτερικές υποθέσεις, ενδεχομένως ενισχύοντας τη φιλορωσική εκπροσώπηση. Το βουλγαρικό κόμμα που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, για παράδειγμα, όλα δείχνουν ότι θα αποσπάσει τρεις έδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v