Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σήμα θα στείλει σήμερα το αφεντικό της ΕΚΤ

Πότε σκέφτονται οι αξιωματούχοι να μειώσουν τα επιτόκια και πότε αναμένουν αυτή την κίνηση οι αγορές. Τι προβλέπεται για τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τι σήμα θα στείλει σήμερα το αφεντικό της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει στη σημερινή της συνεδρίαση αμετάβλητο το κόστος δανεισμού για τρίτη φορά, ενώ εντείνει τις προσπάθειες για να πείσει τους επενδυτές ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι επικείμενες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 4%, σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Το πόσο καιρό θα παραμείνει εκεί, ωστόσο, είναι ένα ολοένα πιο καυτό θέμα, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ (φωτό) να συμφωνεί με πολλούς από τους συναδέλφους της, οι οποίοι στέλνουν σήμα για πιθανή καλοκαιρινή μείωση.

Οι αξιωματούχοι φαίνεται να σκέφτονται τον Ιούνιο ως το νωρίτερο για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, αναζητώντας στο μεταξύ τη διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%. Αυτό το χρονοδιάγραμμα έρχεται σε αντίθεση με τις αγορές, ωστόσο, οι οποίες κλίνουν προς μια αρχική μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο -στοιχήματα που το αφεντικό της ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απωθήσει για άλλη μια φορά.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν είπε ότι «σημαντικά» δεδομένα για το πώς κινούνται οι μισθοί θα είναι διαθέσιμα για τη συνεδρίαση του Ιουνίου και ότι η πολύ γρήγορη επαναβαθμονόμηση των επιτοκίων μπορεί να είναι «αυτοκαταστροφική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v