Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση κατά τη διάρκεια του 2024, υπογράμμισε η Λαγκάρντ. Με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Παραμένουν τα ρίσκα από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Λαγκάρντ: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Η οικονομία της ευρωζώνης έμεινε πιθανότατα στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και τα εισερχόμενα στοιχεία στέλνουν σήμα ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, ωστόσο, ότι κάποιες οικονομικές μετρήσεις καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα στη συνέχεια. 

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ζήτηση για εργασία επιβραδύνεται αλλά η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση κατά τη διάρκεια του 2024. Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές αλλά κάποιοι δείκτες έχουν αρχίσει να υποχωρούν, πρόσθεσε. 

Όπως ανέφερε, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού παραμένουν κοντά στο 2%, ενώ υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα αν οι τιμές στην ενέργεια ακολουθήσουν την τρέχουσα καθοδική τροχιά. 

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να δημιουργούν κινδύνους για ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη και παρέπεμψε στις δηλώσεις της για τα επιτόκια στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου. 

Η ίδια επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αξιωματούχων ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και όχι με βάση ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. 

Η κα. Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην αύξηση των μισθών. Όπως ανέφερε, οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά όχι με χαμηλότερο ρυθμό και η ελπίδα της ΕΚΤ είναι ότι αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις θα απορροφηθούν από τα κέρδη των εταιρειών και δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς επιδράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v